Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οριστικό - Αναβάλλεται το Eurogroup στις 28/4, πιθανή ημερομηνία 16 με 20/5 - Δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα 3,6 δισ.

Οριστικό - Αναβάλλεται το Eurogroup στις 28/4, πιθανή ημερομηνία 16 με 20/5 - Δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα 3,6 δισ.
Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για το είδος των μέτρων και για τον τρόπο ενεργοποίησης του έκτακτου μηχανισμού
(upd4) Είναι οριστικό, Eurogroup στις 28 Απριλίου για την Ελλάδα δεν θα πραγματοποιηθεί ελλείψει συμφωνίας.
Με βάση πηγές του bankingnews.gr το Eurogroup που θα αποφασίσει για την Ελλάδα προσδιορίζεται μεταξύ 16 και 20 Μαίου ίσως και λίγο αργότερα.
Το βασικό πρόβλημα έγκειται
1)Στην δομή των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στα 3,6 δισεκ.
2)Στο μοντέλο ενεργοποίησης του έκτακτου μηχανισμού.
Η Ελλάδα προτείνει απλά να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιείται αυτομάτως όταν υπάρξει απόκλιση, ενώ το ΔΝΤ και συμφωνούν όλοι οι δανειστές ζητούν εφαρμοστικό νόμο.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Πιθανή θεωρείται μια τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, απόψε, Τρίτη 26 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες ελλήνων, αλλά και ξένω ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης θα συζητηθεί η πρόοδος ή μη που έχει επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί αν θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου.
Σε διακοπή των διαπραγματεύσεων οδήγησε το αδιέξοδο ως προς την νομική μορφή για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ καθώς οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο αναφοράς για την μορφή νέων παρεμβάσεων με τους δανειστές να επιμένουν στη σύνταξη νομοσχεδίου και όχι ενός προληπτικού μηχανισμού που επιθυμεί η κυβέρνηση.
Αυτήν την ώρα το Κουαρτέτο ενημερώνει τα «μεγάλα αφεντικά» και Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους πάνω στο θέμα των συζητήσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για το αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη είπε ότι οι ανακοινώσεις για το Eurogroup γίνονται από τον επικεφαλής τους θα γίνουν από τον Jeroen Dijsselbloem.
Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας από το κεντρικό ξενοδοχείο:
«Μιλήσαμε για τον μηχανισμό δέσμευσης (για τα μέτρα των 3,6 δισ.), μας άκουσαν, άλλα ζήτησαν ένα time out για να κάνουν δικές τους συσκέψεις.»
Σημειώνεται ότι μετά από σχεδόν 3 ώρες συναντήσεων, οι επικεφαλής και τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου αποχώρησαν από την αίθουσα συσκέψεων για να μεταφερθούν σε άλλους χώρους του ξενοδοχείου, προφανώς για να συσκεφθούν, να ενημερώσουν και να λάβουν οδηγίες από τους προϊσταμένους τους.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ελληνική «απάντησε όχι στη λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, εμείς τα έχουμε απορρίψει», αλλά σε ερώτηση εαν επιμένει η πλευρά των δανειστών, απάντησε «θα δούμε».
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ξέρει αν η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί εντός της ημέρας ή αύριο Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 κάτι που χαρακτήρισε «πιθανότερο».

Νωρίτερα το BankingNews ανέφερε: 

Αύριο, Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου του 2016 θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που έχουν ζητήσει οι θεσμοί ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα», είπε συγκεκριμένα ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ προσέθεσε ότι αύριο θα αποφασιστεί αν θα συγκληθεί έκτακτα το Eurogroup για την Ελλάδα, με πιθανή ημερομηνία τις 28 Απριλίου, Μεγάλη Πέμπτη.
Ταυτόχρονα και εκπρόσωποι της ΕΕ αναφέρουν σε δηλώσεις τους ότι ο επικεφαλής του Eurogroup θα αποφασίσει τον χρόνο συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.
Αναλυτικότερα, η απόφαση για τη σύγκληση ή όχι νέας συνεδρίασης του Eurogrouo για την Ελλάδα, θα ληφθεί από τον πρόεδρο Jeroen Dijsselbloem, επανέλαβε σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου, η Κομισιόν.
Ειδικότερα, ερωτώμενος σχετικά, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «δεν είναι στο χέρι της Επιτροπής να συγκαλέσει Eurogroup. 
Είναι απόφαση του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος θα πρέπει να τη λάβει με βάση της συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών αρχών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα».
Σημειώνεται ότι το βασικό πρόβλημα εστιάζεται
1) Στο είδος των μέτρων
2) Στον τρόπο δέσμευσης της Ελλάδος, οι δανειστές ζητούν νόμο και η Ελλάδα προτείνει την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις του Γ. Χουλιαράκη για την νομική μορφή των προληπτικών μέτρων

Συσκέψεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη έχουν τα νομικά κλιμάκια του κουαρτέτου προκειμένου να καταλήξουν στην νομική μορφή που θα έχουν τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ που θα ενεργοποιούνται στην περίπτωση που το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάσει απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης μεταξύ των δύο νομικών ομάδων, στην οποία μετέχει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Τζανακόπουλος, θα ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου.

Το ΔΝΤ συντάσσει την λίστα των μέτρων του 4ου μνημονίου

Την λίστα των μέτρων του έκτακτου – αυτόματου μηχανισμού ή 4ου μνημονίου συντάσσει το ΔΝΤ σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια του Ταμείου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων για τα έκτακτα 3,6 δισεκ.
Τα 5,4 δισεκ. έχουν κλείσει ως γνωστό και απομένουν τα 3,6 δισεκ. τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Η νέα εξέλιξη όμως που καταγράφεται είναι ότι το ΔΝΤ συντάσσει λίστα μέτρων σε συνεννόηση ή ενημέρωση με το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Με βάση πηγή «δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα του ΔΝΤ αλλά εικάζεται ότι θα υπάρχουν ειδικές αναφορές στο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό όπου αποτελούσε πάγιο επιχείρημα των εκπροσώπων του Ταμείου.
Μάλιστα την επιτροπή στο ΔΝΤ που συντάσσει τα μέτρα εποπτεύει ο Thomesn εκ των βασικών στελεχών του Ταμείου και μετά τις παρακολουθήσεις τηλεφωνημάτων, δεν επιδεικνύει ζήλο για να αποκτήσει λαοφιλία στην Ελλάδα, αντιθέτως θα συνεχίσει να παρουσιάσει το προφίλ του άτεγκτου τεχνοκράτη που κατάφερε να πείσει και την ΕΕ για την αναγκαιότητα των 9 δισεκ. μέτρων».
Με βάση την ίδια πηγή, υπάρχει βαθύτατη ανησυχία ότι το ΔΝΤ μπορεί να συντάσσει μέτρα ακραία αντιλαϊκά, φέροντας για μια ακόμη φορά σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση.
Η Γερμανία επίσης και αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στην στρατηγική του ΔΝΤ με αποκορύφωμα…να περάσουν στο πρόσφατο Eurogroup 22 Απριλίου οι θέσεις του ΔΝΤ.
Όσον αφορά την έκβαση της αξιολόγησης, στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι αν κλείσει το αφορολόγητο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου του 2016.
Ειδάλλως μετά το ελληνικό Πάσχα ή το αργότερο έως τις 17 Μαΐου θα έχει κλειδώσει η αξιολόγηση...αν και αυτή η εκτίμηση θα επιβεβαιωθεί αρκεί να μην επαναληφθεί το χείριστο σενάριο του 2015.
Συμπερασματικά, η λίστα των μέτρων που συντάσσει το ΔΝΤ χρήζει μεγάλης προσοχής γιατί μπορεί να υπάρχουν μέτρα τα οποία να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή να έχουν ακραία αντιλαϊκό χαρακτήρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης