Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Επιτέλους η ΕΚΤ βοηθάει την Ελλάδα - Αγόρασε ομόλογα 2,5 δισ. ευρώ του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες

FT: Επιτέλους η ΕΚΤ βοηθάει την Ελλάδα - Αγόρασε ομόλογα 2,5 δισ. ευρώ του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες
«Επιτέλους, λίγη αγάπη από την κεντρική τράπεζα για την Ελλάδα»
Στην αγορά ομολόγων του EFSF, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, από τις ελληνικές τράπεζες που προχώρησε σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρεται με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Financial Times».
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «επιτέλους η ΕΚΤ βοηθάει, δίνει αγάπη, στην Ελλάδα», καθώς μετά από ένα χρόνο και περισσότερο από όταν πρώτη φορά ξεκίνησε να υλοποιεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει bail-out ομόλογα που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα του EFSF, αξίας 2,5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, μετά την άρση του περιορισμού για την αγορά αυτών από τις ευρωπαϊκές αρχές νωρίτερα μέσα στον μήνα, κάτι που επέτρεψε στην ΕΚΤ να τα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα για την τόνωση της οικονομίας και του πληθωρισμού της Ευρωζώνης.
Πρόκειται για μια σπάνια «δόση καλών νέων» για τις ελληνικές τράπεζες που διακρατούν ομόλογα 37 δισ. ευρώ του EFSF, με το 50% αυτών να δύνανται να αγοραστούν πλέον από την ΕΚΤ, αναφέρουν οι Financial Times.
Ενεργώντας μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, η ΕΚΤ αγόρασε τα ομόλογα, που λήγουν το 2018, ελάχιστα πάνω από την ονομαστική τους αξία στα 101 σεντς, βοηθώντας τις τράπεζες να έχουν κάποιο κέρδος.
Οι «υπό πολιορκία» τράπεζες της Ελλάδας εξακολουθούν να λειτουργούν υπό κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls), που τέθηκαν σε εφαρμογή με στόχο να σταματήσει η εκροή των καταθέσεων το περασμένο καλοκαίρι, την ώρα που η χώρα έφτανε στο χείλος της χρεοκοπίας.
Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα, επισημαίνουν οι FT, έχουν δει το 94% της αξίας της κεφαλαιοποίησής τους να χάνεται, από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης