Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Αυτόματες περικοπές δαπανών προτείνει η ελληνική κυβέρνηση - Πολύ κοντά στη συμφωνία με τους δανειστές

Reuters: Αυτόματες περικοπές δαπανών προτείνει η ελληνική κυβέρνηση - Πολύ κοντά στη συμφωνία με τους δανειστές
«Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη νομοθεσία που σχετίζεται με την αξιολόγηση και την οποία η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει», είπε έλληνας αξιωματούχος
Αυτόματες περικοπές δαπανών έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, αναφέρει πως, με βάση την ελληνική πρόταση, θα χρησιμοποιούνται τα επίσημα στοιχεία της χώρας, τα οποία θα λειτουργούν ως επίσημα στοιχεία για ενεργοποίησης του… «κόφτη» δαπανών, όταν θα βρίσκονται υπό των στόχων που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα διάσωσης, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος της Ελλάδας στο Reuters, σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου.
Το Reuters υπενθυμίζει ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς υπάρχει διαφωνία για το αν οι παρούσες περικοπές είναι αρκετές, ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Σημειώνει, δε, πως η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει δόση που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ τον ερχόμενο Ιούνιο και Ιούλιο.
Οι υπό διαβούλευση μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν αλλαγές σε συντάξεις και φόρους, αλλά και επιπλέον μέτρα, τα «προληπτικά» μέτρα, τα οποία η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει, εφόσον βγει εκτός στόχων.
Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας τονίζει ότι το ελληνικό δίκαιο απαγορεύει τη νομοθέτηση για υποθετικές περιπτώσεις και αντ’ αυτού προτείνει την εισαγωγή ενός μηχανισμού που θα προκαλούσε την αυτόματη περικοπή των δαπανών, εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν.
«Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη νομοθεσία που σχετίζεται με την αξιολόγηση και την οποία η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει», είπε ο έλληνας αξιωματούχος.
Η Ελλάδα και οι επίσημοι δανειστές της χώρας βρίσκονται «πολύ κοντά» σε μια συμφωνία για το κύριο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, ήτοι για τις συντάξεις και τα φορολογικά που θα ισοδυναμούν με το 3% του ΑΕΠ, προσέθεσε ο έλληνας αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης