Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπάχαλο στα ΕΛΤΑ δια χειρός… Σπίρτζη - Δύο μήνες ακέφαλη η εταιρία - Πως υπονομεύεται η ιδιωτικοποίησή της

Μπάχαλο στα ΕΛΤΑ δια χειρός… Σπίρτζη - Δύο μήνες ακέφαλη η εταιρία - Πως υπονομεύεται η ιδιωτικοποίησή της
Στα… κατορθώματα του κ. Σπίρτζη περιλαμβάνεται το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχει οριστεί ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας ταχυδρομείου
Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στην αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών καθώς ο Υπουργός Υποδομών έχει αφήσει ακάλυπτη την ηγεσία της ΕΕΤΤ μη ορίζοντας επί 16 μήνες Πρόεδρο ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει εγκατασταθεί η νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ παρά το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες πέρασε από τη Βουλή η αλλαγή Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.
Στα… κατορθώματα του κ. Σπίρτζη περιλαμβάνεται το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχει οριστεί ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας ταχυδρομείου με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τα οποία έκλεισαν το 2015 με κερδοφορία της τάξεως 5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 είχαν κέρδη 14,4 εκατ. ευρώ. Αυτό ουσιαστικά υπονομεύει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ καθώς το δημόσιο δηλαδή το Υπουργείο Υποδομών δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του για την καθολική υπηρεσία κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ότι τα ΕΛΤΑ έχουν λαμβάνειν για την παροχή καθολικής υπηρεσίας ταχυδρομείου το ποσό των 44 εκ Ευρώ περίπου για τα έτη 2013, 2014 και 2015 και ουσιαστικά λειτουργούν ως χρηματοδότης των υποχρεώσεων του Υπουργείου Υποδομών.
Το τελευταίο ουσιαστικά με την πρακτική του δεν πληρώνω ουσιαστικά επηρεάζει αρνητικά τον ισολογισμός της κρατικής επιχείρησης υπονομεύοντας την ιδιωτικοποίηση της.
Και αυτό γιατί οποιοσδήποτε επενδυτής θα αντιλαμβανόταν ότι τα ίδια κεφάλαια και τα κέρδη είναι αυξημένα κατά 44 εκ Ευρώ από ένα προσδοκώμενο έσοδο το οποίο δεν αποδίδεται.
Ο απερχόμενος επικεφαλής των ΕΤΑ κ. Μελαχρινός μπορεί να δήλωσε στις αρχές του έτους ότι η εταιρία δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου αλλά η καθαρή θέση είναι διαμορφωμένη σε θετικό πρόσημο με την υπόθεση ότι θα ληφθούν τα χρήματα από την αποζημίωση της παροχής καθολικής υπηρεσίας.
Εν τω μεταξύ παρά το γεγονός ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει εγκριθεί η αλλαγή διοίκησης στα ΕΛΤΑ δεν έχει ακόμα συγκληθεί Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα την τοποθετήσει.
Και αυτό διότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο κ. Σπίρτζης αρνείται να συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρίας εκπρόσωπος της Eurobank η οποία κατέχει το 10% των ΕΛΤΑ.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης