Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Μόλις βρεθεί τρόπος για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος

Dijsselbloem: Μόλις βρεθεί τρόπος για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος
Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πολύ σοβαρή και εποικοδομητική εργασία της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup
Στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες «Les Echos» και «La Stampa» ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος τόνισε ότι ενώ έχει υπάρξει συμφωνία για ένα πακέτο προληπτικών μέτρων, το πρόβλημα είναι πώς θα θεσπιστεί αυτό, αφού η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την ψήφιση νομοθετικών μέτρων,.
Μάλιστα, τόνισε ότι μόλις βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα θεσπιστεί αυτό το πακέτο, τότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

dij.jpg

Ειδικότερα, ο Jeroen Dijsselbloem τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ θεσμών και Αθήνας όσον αφορά τις περικοπές που πρέπει να γίνουν και τις μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να επιτύχει πλεόνασμα 3,5% το 2018, για να προσθέσει ότι υπάρχει μια συμφωνία και για ένα πακέτο προληπτικών μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση που η επίδοση της χώρας είναι χειρότερη της αναμενόμενης.
Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό αποδείχθηκε πιο δύσκολο να αναπτυχθεί απ' ό,τι αναμενόταν, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την ψήφιση προληπτικών μέτρων, παρά μόνον μέτρων που θα εφαρμοστούν.
Έτσι, όπως ανέφερε, είναι κυρίως θέμα χρόνου, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να βρούμε μια εναλλακτική προσέγγιση.
Ερωτηθείς αν το πακέτο προληπτικών μέτρων αντανακλά ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης έναντι της Αθήνας, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως όχι και συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο εξαιτίας των διαφορετικών οικονομικών προβλέψεων μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κομισιόν – Ελλάδας.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων», υπογράμμισε ο Jeroen Dijsselbloem, είναι «μόνο πρόβλημα διαφορετικών εκτιμήσεων».
Όσον αφορά την εμπιστοσύνη έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, επισήμανε ότι έχει αλλάξει πολύ η ατμόσφαιρα έναντι του περασμένου καλοκαιριού και ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει πολύ σοβαρή και εποικοδομητική δουλειά».
Ερωτηθείς πώς γίνεται να επιβάλλεται ένα νέο σχέδιο λιτότητας όταν το προηγούμενο δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως και αν αυτό υπονομεύει την πολιτική εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι κανείς μπορεί να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.
«Αν οι Έλληνες είναι σίγουρη για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, μπορούν νομίμως να πουν ότι δεν θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα. Γι' αυτούς δεν είναι σοβαρό πρόβλημα.
»Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Eurogroup στο Άμστερνταμ, κατάλαβα ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών συμφώνησε επί της αρχής σε αυτό το πακέτο επιπλέον μέτρων, το μόνο θέμα είναι πώς θα εφαρμοστεί αυτή η ιδέα».
Όσον αφορά αν υπάρχει ο κίνδυνος να αναβιώσουν οι εικασίες περί Grexit, ο Jeroen Dijsselbloem ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα παραμένουν ακόμη ευαίσθητες και τόνισε ότι «μόλις βρεθεί τρόπος για να θεσπιστεί αυτό το πακέτο προληπτικών μέτρων, μπορούμε να αρχίσουμε τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.
»Πολλοί άνθρωποι έλεγαν ότι αυτή η συζήτηση για το χρέος είναι αδύνατη, πολύ ευαίσθητη πολιτικά, όμως θα γίνει.
»Το σύνολο των υπουργών του Eurogroup είπαν ότι συμφωνούν να διαπραγματευτούν επ' αυτού του θέματος».

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης