Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να συνυπάρχουν μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους

Eurogroup: Για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να συνυπάρχουν μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup για τη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Μαΐου που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο ελληνικό ζήτημα
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Eurogroup της 9ης Μαΐου για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνίας, μετά και την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έκτακτη συνεδρίαση.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση καθίσταται σαφές πως πρέπει να συνυπάρχουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προτού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και εκταμιευτεί η επόμενη δόση.
Αναλυτικότερα, αναφέρεται πως: «Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».
Όπως φαίνεται, λοιπόν, η συνεδρίαση στόχο έχει να προετοιμάσει το έδαφος ή να επιταχύνει τις εξελίξεις, οπότε και να υπάρξει τελικά συμφωνία έως το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Άλλωστε, ήδη έχει διαφανεί ότι οι ελπίδες για συμφωνία έχουν εναποθετηθεί στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση «έδειξαν» με δηλώσεις τους και κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Donald Tusk και ο Wolfgang Schaeuble.
Πάντως, υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody's έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστερήσεων, καθώς στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων χαρακτηρίζει credit negative για την Ελλάδα τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογή, επειδή αυξάνεται ο κίνδυνος ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ καθυστερεί και η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Μαΐου, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την Ελλάδα, προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Βρυξελλών (16:00 ώρα Ελλάδας).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης