Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Μπορεί μια νέα κυβέρνηση στην Ισπανία να εκτροχιάσει την οικονομία της χώρας;

HSBC: Μπορεί μια νέα κυβέρνηση στην Ισπανία να εκτροχιάσει την οικονομία της χώρας;
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δώσουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα στο δυναμικό τους και να εξαλείψουν κανονιστικά και δημοσιονομικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν, σημειώνει η βρετανική τράπεζα
Παρά το γεγονός της απουσίας κυβέρνησης στην Ισπανία, η οικονομία της χώρας συνεχίζει να παρουσιάζει καλές επιδόσεις, επισημαίνει η HSBC, αναφέροντας μάλιστα ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Η ισχυρή οικονομική επίδοση, σημειώνει η βρετανική τράπεζα, οφείλεται εν μέρει στον πρωτοφανή συνδυασμό ευνοϊκών στοιχείων, όπως χαμηλές τιμές πετρελαίου, υψηλότερα ελλείμματα, μείωση επιτοκίων και άνθηση του τουρισμού.
Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Ισπανία, αναφέρει η HSBC, δεν δημιουργούν μεγάλη ανησυχία τώρα και προσθέτει ότι για πρώτη φορά, η χώρα αναπτύσσεται χωρείς να επιδεινώνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Αυτό μειώνει την εξάρτηση της ανάπτυξης από τον εξωτερικό δανεισμό.
Επίσης, τονίζεται, η πτώση των τιμών του πετρελαίου εξοικονόμησε 2% του ΑΕΠ από τον λογαριασμό εισαγωγής πετρελαίου, όμως η Ισπανία ανακτά επίσης τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και συνεχίζει να κερδίζει μερίδιο στην αγορά.
Πάντως, η HSBC τονίζει ότι καθώς ο θετικός αντίκτυπος από τις μειούμενες τιμές του πετρελαίου στην κατανάλωση ξεθωριάζει και τα κωλύματα στην αγορά εργασίας αρχίζουν, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί τους προσεχείς μήνες.
Αν η πολιτική αβεβαιότητα συνεχιστεί πέραν των νέων εκλογών της 26ης Ιουνίου, τότε θα μπορούσαν να αρχίσουν να επηρεάζονται οι επενδύσεις.
Σύμφωνα με την ΗSBC, η Ισπανία πρέπει να δημιουργεί καλύτερης ποιότητας θέσεις εργασίας και να μειώσει το «απόθεμα» μακροπρόθεσμα ανέργων.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δώσουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα στο δυναμικό τους και να εξαλείψουν κανονιστικά και δημοσιονομικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν.
Ωστόσο, τονίζει η βρετανική τράπεζα, κόμματα όπως το Σοσιαλιστικό (PSOE) και το αριστερό Podemos (Μπορούμε) έχουν μιλήσει για μια στροφή από τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.
Η μείωση του ελλείμματος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε. ίσως να απαιτήσει την μεταρρύθμιση του περιφερειακού δημοσιονομικού συστήματος και περικοπές στις συντάξεις.
Και τα δύο, σημειώνει η HSBC, θα είναι δύσκολα να εφαρμοστούν πολιτικά, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και τις εκκλήσεις ενάντια στη λιτότητα από πολλά κόμματα.
Μια αποτυχία για τις αναγκαίες περικοπές θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου το αρνητικό σπιράλ υψηλότερου κόστους δανεισμού και να αποτρέψει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, καταλήγει η HSBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης