Χρηματιστήριο

Το come back του ΧΑ, οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια, οι πρωταγωνιστές και οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω

Το come back του ΧΑ, οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια, οι πρωταγωνιστές και οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω
Ποιες τράπεζες μπορούν να δώσουν καύσιμο στην αγορά καθώς έχουν μείνει πίσω έναντι του FTSE 25
Στο ελάχιστο έχει περιορίσει πλέον η αγορά τις απώλειες από την αρχή του έτους σε επίπεδο δεικτών, ενώ σε επίπεδο μετοχές πολλές είναι αυτές που μετράνε αποδόσεις σημαντικά ανώτερες από αυτές των βασικών δεικτών.
Την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 605,61 μονάδες καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,76% και περιορίζοντας παράλληλα τις απώλειες από την αρχή του έτους μόλις στο 4,08%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει απώλειες από την αρχή του έτους 8,14.
Η απόσταση που χωρίζει τον FTSE 25 από τον Γενικό Δείκτη οφείλεται κυρίως στην βαρύτητα επιμέρους μετοχών.
Τεχνικά η εικόνα δείχνει άνοδο, παρά το γεγονός ότι το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη και έρχονται βαριά φορολογικά μέτρα που θα στοιχίσουν στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την Beta ΑΧΕ τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης έχει πλέον δυναμική για να δει τα ψηλά έτους.
Ενδιάμεσα υπάρχει ο κινητός μέσος των 200 ημερών ο οποίος κινείται στις 617 μονάδες.
Η διάσπαση του είθισται να γίνεται σε δύο χρόνους και δεδομένης της μεγάλης απόστασης που έχει διανυθεί από τα φετινά χαμηλά σε σύντομο χρονικό διάστημα το μοτίβο διάσπασης έχει μεγάλες πιθανότητες επανάληψης.
Οι ταλαντωτές υποδηλώνουν ακόμα ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών ενώ στα επιμέρους διαγράμματα η άνοδος των μετοχών –ακόμα και αυτές των τραπεζών- δεν έχει ομοιόμορφη εικόνα δημιουργώντας ενδεχομένως κάποιες εφεδρείες ανόδου εφόσον παρουσιαστεί κόπωση στους κύριους πρωταγωνιστές της τάσης.
Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα χωρίς να παρουσιάζει εικόνα κόπωσης ή υπερβολής εξακολουθεί να δίνει προβάδισμα στους αγοραστές.
Η επόμενη αντίσταση που οριοθετείται από τις 615 μονάδες θα απαιτήσει υψηλές συναλλακτικές επιδόσεις για να διασπασθεί έχοντας μπροστά της µια απαιτητική ζώνη διαδοχικών αντιστάσεων έως τις 632 μονάδες.
Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα υπάρχουν οι εφεδρείες που σημειώνει η Beta στην ανάλυσή της και μπορούν να δώσουν ανάσες στις μετοχές που έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο και να μειώσουν παράλληλα την απόσταση που τις χωρίζει από αυτές.
Ενώ για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί μόλις 1,44% από την αρχή του έτους, η Alpha Bank χάνει 14,86%, η Εθνική Τράπεζα 16,91% και η Eurobank18,27%.
Η μετοχή με σημαντικές απώλειες και μεγάλη υποαπόδοση έναντι των υπόλοιπων μετοχών του FTSE 25 είναι αυτή της ΔΕΗ.
Ο τίτλος συνεχίζει να υποχωρεί κατά 21,13% κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον τρόπο που θα αποσχιστεί ο ΑΔΜΗΕ αλλά και λόγω της μεγάλης μόχλευσης του ισολογισμού, της αύξησης των ανείσπρακτων οφειλών και της εξαιρετικά χαμηλής ή και αρνητικής απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων.
Στις μετοχές που έχουν ξεχωρίσει είναι αυτές της Aegean Airlines και Jumbo.
Αμφότερες διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς, παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη και φυσικά δεν έχουν επηρεαστεί από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα.
Σημαντική άνοδο επίσης καταγράφουν οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή, καθώς ενισχύονται με διψήφια ποσοστά.
Η ΕΧΑΕ μηδένισε τις απώλειες από την αρχή του έτους, ενώ μικρές απώλειες καταγράφουν Μέτκα και ΕΛΠΕ.

ΟΛΠ 12,55 13,88 -9,58  
ΕΕΕ 17,46 19,79 -11,77  
ΑΛΦΑ 2,12 2,49 -14,86  
ΒΙΟ 1,35 1,6 -15,63  
ΕΤΕ 0,285 0,343 -16,91  
ΟΠΑΠ 6,7 8,1 -17,28  
ΕΥΡΩΒ 0,85 1,04 -18,27  
ΔΕΗ 3,06 3,88 -21,13  
         


Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης