Αναλύσεις – Εκθέσεις

Tax Policy Center (Brookings): Εάν εκλεγόταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Sanders, το χρέος θα εκτοξευόταν κατά 21 τρισ. δολ.

Tax Policy Center (Brookings): Εάν εκλεγόταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Sanders, το χρέος θα εκτοξευόταν κατά 21 τρισ. δολ.
Το νέο σύστημα κοινωνικού κράτους θα κόστιζε επιπλέον 18 τρισ. δολ. και οι πληρωμές τόκων για τη χρηματοδότησή του την επόμενη δεκαετία θα ανέρχονταν σε 3 τρισ. δολ.
Ένα τρισεκατομμύριο εδώ, ένα τρισεκατομμύριο εκεί, και πολύ σύντομα θα βλέπαμε πραγματικά το χρέος των ΗΠΑ να «φλέγεται», όπως, ενδεχομένως, και ολόκληρη η οικονομία.
Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή του το Tax Policy Center, ένας ανεξάρτητος οργανισμός με την υποστήριξη του Brookings που εξετάζει και αναλύει θέματα φορολογίας.
Όπως τονίζεται στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου, η ευρέως προοδευτική φορολογία και οι προτάσεις του υποψηφίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, Bernie Sanders, για τις δαπάνες θα προσέθεταν επιπλέον 21 τρισ. δολ. στο εθνικό των ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τα 14 τρισ. δολ. που βρίσκεται σήμερα το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Όλο αυτό το πρόσθετο χρέος αφορά τον «καθαρό λογαριασμό» για τις προτάσεις του γερουσιαστή να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με γενναιόδωρες υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας, να παρέχει δωρεάν φοίτηση στα δημόσια κολέγια και άδεια για οικογενειακούς λόγους μετ' αποδοχών, αλλά και να επεκτείνει την κοινωνική ασφάλιση.
Οι προτάσεις του Sanders «θα κόστιζαν 33,3 τρισ. δολ. σε νέες δαπάνες, ως επί το πλείστον από τις προτάσεις του για την υγεία, περισσότερο από το διπλάσιο των 15,3 τρισ. δολ. σε νέους φόρους που προτείνει ο ίδιος, κυρίως για τα πλουσιότερα αμερικανικά νοικοκυριά, εάν εκλεγεί πρόεδρος, σύμφωνα με την ανάλυση από Tax Policy Center.
Η διαφορά αυτή προσέθετε επιπλέον 18 τρισ. δολ. στο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια 10 ετών, σύμφωνα με το Tax Policy Center, μια κοινοπραξία των Ινστιτούτων Urban και Brookings.
Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 7,5% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να πληρώσει επιπλέον 3 τρισ. δολ. για τόκους, προκειμένου να χρηματοδοτήσεις τις έξτρα δαπάνες, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης