Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Macquarie και Deutsche Bank συμφωνούν ότι οι υπηρεσίες προκαλούν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και λιγότερη αστάθεια

Macquarie και Deutsche Bank συμφωνούν ότι οι υπηρεσίες προκαλούν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και λιγότερη αστάθεια
H αυξανόμενη σημασία των υπηρεσιών σημαίνει ότι η επέκταση της οικονομίας θα χαρακτηρίζεται από χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και από απίστευτη επιμονή και ανθεκτικότητα
Οι οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν εμμονή με το βιομηχανικό τομέα και αυτό έχει νόημα.
Τα δεδομένα που προέρχονται από το βιομηχανικό κλάδο τείνουν να είναι λίγο πιο ευμετάβλητα, οπότε ιστορικά είναι αρκετά χρήσιμες για την εξήγηση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων στην οικονομία.
Αλλά ο τομέας των υπηρεσιών που έχει αναλυθεί αρκετά λιγότεροι διαδραματίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στα συνολικά στοιχεία παραγωγής και απασχόλησης στην παγκόσμια και αμερικανική οικονομία.
Και, κατά συνέπεια, μπορεί τώρα να αποτελεί έναν καλύτερο δείκτη για το τι συμβαίνει στον κόσμο.

Screen Shot 2016 05 10 at 9.17.32 AM
Η απασχόληση στις υπηρεσίες έχει σημειώσει άνοδο 46% επί του παγκόσμιου συνόλου το 2016, έναντι 34% το 1991.
Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, περίπου το 75% των 1.000.000.000 νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στον κόσμο προέρχονται από τον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ομάδα αναλυτών της Macquarie με επικεφαλής τον David Doyle, σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες της εταιρείας.
Το ίδιο πράγμα συμβαίνει με τα δεδομένα παραγωγής, καθώς το μερίδιο του ΑΕΠ που αποδίδεται στις υπηρεσίες έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.
«Οι υπηρεσίες έχουν αυξηθεί δραματικά σε σημασία και είναι όλο και πιο κυρίαρχες στη διαμόρφωση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη», σημειώνει η ομάδα της Macquarie.
Στο σημείωμα επισημαίνονται τα εξής:
Αυτό ήταν προφανές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, καθώς οι δείκτες μεταποίησης PMI έδειχναν αδυναμία στις μεγάλες οικονομίες, που οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι μια παγκόσμια ύφεση βρισκόταν στον ορίζοντα.
Ενώ αυτό μπορεί να ίσχυε σε προηγούμενες δεκαετίες, κατά την τρέχουσα περίοδο το υψηλό μερίδιο των υπηρεσιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχει καταστήσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα πολύ λιγότερο πιθανό.
Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων έχει διατηρηθεί σταθερή ως επί το πλείστον, αναφορικά με την υποκείμενη ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Screen Shot 2016 05 10 at 9.10.19 AM

Παρομοίως, ο Torsten Slok της Deutsche Bank περιέγραφε μια παρόμοια κατάσταση τον Οκτώβριο του 2015, μέσω δύο διαγραμμάτων, όπως φαίνεται παρακάτω.
Το ένα διάγραμμα δείχνει το ποσοστό της απασχόλησης των ΗΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών σε σχέση με τη βιομηχανική παραγωγή και το δεύτερο δείχνει το μερίδιο των κερδών του S&P 500 που προέρχεται από τις υπηρεσίες σε σχέση με τη βιομηχανική παραγωγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του S&P 500, είναι υπεύθυνη μόνο για ένα πολύ μικρό κομμάτι του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού.
Ως εκ τούτου, ο Slok υποστήριζε εκείνη την εποχή ότι βλέπαμε μία ύφεση κερδών, αλλά όχι και μια οικονομική ύφεση.

Untitled

Η ομάδα της Macquarie τονίζει επίσης ότι η διαρθρωτική μετάβαση σε μια οικονομία που βασίζεται περισσότερο στις υπηρεσίες φέρνει και θεμελιώδεις αλλαγές.
Για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι θα δούμε λιγότερο οικονομική αστάθεια (με δεδομένο ότι ο βιομηχανικός τομέας είναι πιο ασταθής, αν αφορά μικρότερο μερίδιο της οικονομίας, τότε η συνολική μεταβλητότητα μειώνεται) και ότι οι αγοραπωλησίες όλο και περισσότερο θα περιστρέφονται γύρω από τις υπηρεσίες.
Ωστόσο, υποστηρίζουν επίσης ότι αυτό θα οδηγήσει σε συνεχιζόμενη χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας στις ανεπτυγμένες αγορές.
Σημειώνουν δε ότι το επίπεδο της παραγωγικότητας στον τομέα των υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής αγαθών και ότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στον τομέα των υπηρεσιών ήταν ανέκαθεν πολύ μικρότερος από το ρυθμό ανάπτυξης στον τομέα της μεταποίησης.
Παρόλ' αυτά, αυτό μπορεί να μην είναι κακό.
Τελικά, η μείωση της παραγωγικότητας σε συνδυασμό με περισσότερη σταθερότητα, θεωρητικά, σημαίνει απλά ότι μπορεί να βλέπουμε σε έναν πιο «αργό και σταθερό» κόσμο.
Ή όπως το θέτει η ομάδα της Macquarie, «η αυξανόμενη σημασία των υπηρεσιών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην άποψη της ομάδας μας ότι η τρέχουσα επέκταση της οικονομίας θα πρέπει να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από διαρθρωτικά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και από απίστευτη επιμονή και ανθεκτικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης