Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Η διαφθορά οδηγεί σε χαμηλή ανάπτυξη και μεγαλύτερη ανισότητα εισοδημάτων

Lagarde: Η διαφθορά οδηγεί σε χαμηλή ανάπτυξη και μεγαλύτερη ανισότητα εισοδημάτων
Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και διαβρώνει τα ηθικά πρότυπα των πολιτών - Απαιτείται η ανάπτυξη ισχυρών θεσμών με επίκεντρο ανεξάρτητες επαγγελματικές δημόσιες υπηρεσίες
Σε μία εβδομάδα που υπήρξε ένας νέος γύρος καταγγελιών περί διαφθοράς από μια δεύτερη διαρροή των Panama Papers και την παραμονή της Συνόδου Κορυφής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που οργανώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron στο Λονδίνο, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσιάζει ένα δοκίμιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Το κείμενο της Christine Lagarde, που παρουσιάζει το CNBC, χωρίζεται σε τρία μέρη, εξετάζοντας κατ' αρχάς το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της διαφθοράς.
Συγκεκριμένα, η ίδια γράφει ότι ενώ το άμεσο οικονομικό κόστος της διαφθοράς είναι γνωστό, «τα έμμεσα κόστη μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικά και εξουθενωτικά, οδηγώντας σε χαμηλή ανάπτυξη και μεγαλύτερη ανισότητα εισοδημάτων».
«Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και διαβρώνει τα ηθικά πρότυπα των πολιτών».
Η Lagarde αναφέρεται σε μια πρόσφατα επικαιροποιημένη μελέτη που εκτιμά σε 1,5-2 τρισ. δολ. (ή περίπου το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ) πληρώνεται σε δωροδοκίες ετησίως, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Δεύτερον, η Lagarde εξετάζει την αντίληψη ότι η διαφθορά είναι «πρωτίστως ένα "πολιτιστικό" πρόβλημα που θα χρειάζεται πάντα πολλές γενιές για να αντιμετωπιστεί».
Γράφει μάλιστα ότι υπάρχουν παραδείγματα χωρών που έχουν καταφέρει να σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Τέλος, η Lagarde λέει ότι για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα ήταν σοφή μια «πολύπλευρη» προσέγγιση, η οποία προάγει τη διαφάνεια και εισάγει οικονομικές μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τις ευκαιρίες για παράνομη συμπεριφορά.
«Ίσως το πιο σημαντικό συστατικό για μια επιτυχημένη προσέγγιση όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η ανάπτυξη ισχυρών θεσμών με επίκεντρο επαγγελματικές δημόσιες υπηρεσίες που είναι επαρκώς ανεξάρτητες, τόσο από την ιδιωτική επιρροή όσο και από την πολιτική παρέμβαση», σημειώνει.
Προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά, η Lagarde αναφέρει ότι η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση της ατομικής ευθύνης, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων και η εφαρμογή αποτελεσματικής ρύθμισης.
Με αυτό κατά νου, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το Μπαχρέιν, ο Λίβανος, το Ναούρου, ο Παναμάς και το Βανουάτου έχουν πλέον δεσμευτεί να μοιράζονται αυτόματα οικονομικά στοιχεία λογαριασμών με άλλες χώρες.
Ο Παναμάς και το Μπαχρέιν είχαν προηγουμένως αρνηθεί να δεσμευτούν όσον αφορά τα νέα πρότυπα φορολογικής διαφάνειας που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το 2017 και το 2018.
Το κείμενο της Lagarde θα αποτελέσει ένα κεφάλαιο του νέου βιβλίου του David Cameron για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης