Τελευταία Νέα
Οικονομία

Όχι σε haircut του ελληνικού χρέους και σε πλαφόν 2% στα επιτόκια από τον W. Schaeuble - Το Grexit θα ήταν μία λύση

Όχι σε haircut του ελληνικού χρέους και σε πλαφόν 2% στα επιτόκια από τον W. Schaeuble - Το Grexit θα ήταν μία λύση
Τον… Γιάνη Βαρουφάκη επικαλείται ο Wolfgang Schaeuble σε νέα συνέντευξή του
(upd) Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε αναλυτικά στο ελληνικό ζήτημα, τη στάση του ΔΝΤ σε αυτό, το ζήτημα του Grexit και του χρέους, ενώ, παραδόξως, επικαλέστηκε και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.
Παράλληλα, στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Epoch Times αναφέρεται ότι ο γερμανός υπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο πλαφόν 2% στα επιτόκια των ελληνικών δανείων, που έχει προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Αναλυτικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρξαν διαφωνίες με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, για το ελληνικό ζήτημα το περασμένο καλοκαίρι, ο Schaeuble επισήμανε ότι «είναι γνωστό πως οι απόψεις μας δεν ταυτίζονται πάντα για την Ελλάδα. Ωστόσο, όταν ληφθεί μια απόφαση πρέπει να την στηρίξεις», υποδηλώνοντας ότι αποδέχθηκε την πρόταση της καγκελαρίου κατά του Grexit και τη στήριξε, αν και ο ίδιος διαφωνούσε.
«Τα προβλήματα στην Ελλάδα παραμένουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», απάντησε ο γερμανός αξιωματούχος σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος και το ενδεχόμενο κούρεμα αυτού, σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές [όπως και το ΔΝΤ] παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους.
Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε δύο εβδομάδες [Eurogroup 24/5], ενώ υπογράμμισε ότι εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση, τότε δε θα υπάρξει haircut.
Κληθείς να διευκρινίσει, ο γερμανός υπουργός τόνισε: «Για ποιο πράγμα μιλάμε; Τα ευρωπαϊκά δάνεια έχουν μέσο όρο ωρίμασης τα 31 χρόνια, αλλά και με περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ η εξυπηρέτηση του επιτοκίου έχει «παγώσει». Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό βάρος της Ελλάδας είναι ισούται με μηδέν ευρώ».
Ο συνεντευκτής επισημαίνει, ωστόσο, πως όλοι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, καθώς η Ελλάδα δε μπορεί να το υποστηρίξει, με τον W. Schaeuble να απαντά: «Ο πρώην έλληνας ομόλογός μου, Γιάνης Βαρουφάκης, ένας πολύ έξυπνος οικονομολόγος έλεγε: “Αν συγχωρέσετε όλο μας το χρέος, σε τρία χρόνια θα είμαστε εκ νέου εδώ που είμαστε σήμερα”. Απλώς αναφέρω τον κ. Βαρουφάκη. Τα πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι η χώρα ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει. Για αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Αλλιώς πρόκειται για ένα απύθμενο βαρέλι. Μπορείς να ρίξεις όσο κρασί θέλεις, αλλά αυτό απλώς θα εξαφανίζεται. Θα είναι ανούσιο.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το οποίο σύμφωνα με τη Handelsblatt, απορρίφθηκε για καθαρά πολιτικούς λόγους, και για το κατά πόσο θα ωφελούσε την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός σημείωσε: «Έχω ήδη συζητήσει σχετικά [με το Grexit] με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο, το 2011. Του είπα: “Οι προσαρμογές που πρέπει να κάνετε θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, αν δεν είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε μια υποτίμηση του νομίσματος σας”. Το Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο λαός θα υπέφερε. Όμως ήδη από την επόμενη ημέρα τα πράγματα θα άρχιζαν να βελτιώνονται. Μιλάω εμπειρικά. Κάποιος σε πυροβολεί και βρίσκεις τον εαυτό σου στο έδαφος. Σε κάποια φάση, η κατάστασή σου ξεκινά να βελτιώνεται, ενώ συνεχίζεται να βελτιώνεται καθημερινά. Τελικά, το ερώτημα είναι αν αυτό είναι πολιτικά βιώσιμο μακροπρόθεσμα».
«Θα προτιμούσατε δηλαδή έναν τρομερό τέλος, αντί για έναν τρόμο χωρίς τέλος;», ερωτήθηκε ο Schaeuble, για να απαντήσει:
«Έχουμε αποφασίσει να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα. Έχει κάνει μια σειρά από προόδους. Εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τη χώρα. Αν τα πράγματα προχωρήσουν όπως έχει συμφωνηθεί, θα επιτευχθεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5%. Αυτό θα τους επιτρέψει να μειώσουν σταδιακά το βάρος του χρέους. Αν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, τότε θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα».
Σε μία τελευταία ερώτηση για την Ελλάδα, με τον δημοσιογράφο της Handelsblatt να τονίζει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται και οι πολίτες προχωρούν σε μαζικές απεργίες, καθώς ο λαός δεν είναι πλέον πρόθυμος να δεχτεί μεταρρυθμίσεις και νέα μέτρα λιτότητας, ο Schaeuble σημειώνει: «Αν επιχειρούσαμε να μειώσουμε σε τέτοιο βαθμό τις συντάξεις στη Γερμανία, και εκεί ο κόσμος θα έβγαινε στους δρόμους. Ας αφήσουμε για την ώρα τη δημοκρατία στην Ελλάδα να λειτουργεί. Υπάρχουν, ωστόσο, και καλά νέα από την Αθήνα. Τα ποσοστά ανεργίας υποχωρούν και τα ελλείμματα είναι μικρότερα από ό,τι αναμενόταν. Για αυτό και το κούρεμα του χρέους θα ήταν κακή προσέγγιση. Απλώς θα αποθάρρυνε τους επενδυτές».

Epoch Times: Ο Schaeuble απορρίπτει το πλαφόν επιτοκίου 2% μέχρι το 2050 για τα ελληνικά δάνεια

«Όχι» στο πλαφόν επιτοκίου 2% για τα δάνεια προς την Ελλάδα μέχρι το 2050 λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα Epoch Times, ο γερμανός υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ότι «δεν πρόκειται να το δεχτούμε».
Μακροπρόθεσμα, ο Schaeuble θέλει να εξετάσει το ενδεχόμενο χαμηλότερων επιτοκίων ή/και περιόδων χάριτος το 2018, όταν θα έχει τελειώσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει μία επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, ο ESM είχε προτείνει το πλαφόν στα επιτόκια μέχρι το 2050, ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθούν τα επιτόκια της αγοράς.

Τι μετέδιδε χθες, Πέμπτη 12 Μαΐου, το BankingNews:

Ομολογεί ο Schaeuble: Αποδέχθηκα την απόφαση της Merkel κατά του Grexit - Υπήρχε διάσταση απόψεων
Στην ομολογία ότι το καλοκαίρι του 2015 είχε διαφωνήσει με την Angela Merkel σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, αλλά τελικά αποδέχθηκε την απόφαση της καγκελαρίου υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και κατά του Grexit, προχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο πλαίσιο του δείπνου που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Schaeuble ανέτρεξε στις ημέρες του περασμένου καλοκαιριού, όταν ο ίδιος είχε προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η Merkel τότε είχε πάρει διαφορετική απόφαση, σημειώνει η Deutsche Welle.
«Δεν είναι μυστικό ότι υπήρχε διαφωνία απόψεων, αλλά η απόφαση ελήφθη και την αποδέχθηκα. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», φέρεται ειπών ο γερμανός υπουργός.
Ο ίδιος είχε και καλά νέα από την Ελλάδα, προσθέτει η εφημερίδα.
«Οι αριθμοί από την αγορά εργασίας έχουν καλυτερεύσει, η οικονομία αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται», σημείωσε συγκεκριμένα, καλώντας τους παριστάμενους στο δείπνο να βοηθήσουν την Ελλάδα, «αλλά όχι άνευ όρων και με κάθε μορφή».
Οι ήπιοι τόνοι που υιοθέτησε πρέπει να ικανοποίησαν τον έλληνα πρέσβη, που παρέστη στο δείπνο.
Οι ήπιοι τόνοι εξανεμίστηκαν όμως όταν αναφέρθηκε στο κούρεμα χρέους, που απέκλεισε στον αιώνα τον άπαντα, ενώ τοποθέτησε σε απώτερο χρονικό διάστημα και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.
«Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη», υποστήριξε συγκεκριμένα.

(Πρώτη Ενημέρωση: 16:43, Παρασκευή 13 Μαΐου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης