Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σε «BBB-/A-3» - «Σταθερή» προοπτική

Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σε «BBB-/A-3» - «Σταθερή» προοπτική
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας είναι η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των 130 χωρών που αξιολογεί ο S&P, μετά την Ελλάδα και την Ιαπωνία
Τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε «BBB-/A-3» επιβεβαίωσε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2016 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), αφήνοντας αμετάβλητη και την προοπτική επαναξιολόγησης της χώρας σε «σταθερή».
Ο S&P παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας εφέτος και το 2017, παρά το γεγονός ότι (ο οίκος) μείωσε τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξής της Ιταλίας σε 1,1% (2016) και 1,3% (2017), έναντι 1,3% και 1,4% αντίστοιχα προηγουμένως.
Ο διεθνής οίκος αξιολογεί θετικά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ιταλίας να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα και να βοηθήσει στη μείωση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων του (NPLs), όμως παρατηρεί, ότι οι μέχρι στιγμής αναληφθείσες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση ίσως αποδειχθούν ανεπαρκείς για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τελικά, η επιβεβαίωση της υφιστάμενης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας αντικατοπτρίζει την προσδοκία του S&P, ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευρείες δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν δυνατότητες ενίσχυσης της ανάπτυξης, θα σταθεροποιήσουν και θα αρχίσουν να περιορίζουν το πολύ υψηλό ποσοστό δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ.
Παρά τα όσα θετικά αναφέρει για τις οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας, ο S&P εξηγεί, ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης προσκρούει στις αδυναμίες της πορείας του ΑΕΠ της και στην εξασθενημένη ανταγωνιστικότητά της, που υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής της θέσης.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας είναι η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των 130 χωρών που αξιολογεί ο S&P, μετά την Ελλάδα και την Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης