Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Goldman Sachs αναδεικνύεται σε καθοριστικό παίχτη στην αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου σε ΗΠΑ και Καναδά

H Goldman Sachs αναδεικνύεται σε καθοριστικό παίχτη στην αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου σε ΗΠΑ και Καναδά
Σήμερα, η Goldman είναι η έβδομη μεγαλύτερη έμπορος φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική ξεπερνώντας τη Chevron και την Exxon Mobil
Ηγετικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική, κατέχει πλέον η Goldman Sachs μετά το τεράστιο άνοιγμα που έκανε προς την αγορά ενέργειας ξεπερνώντας τη Chevron και την Exxon Mobil.
Οπως αναφέρουν οι Financial Times, το άνοιγμα έγινε πέρυσι όταν ο κολοσσός της Wall Street αγόρασε και στη συνέχεια πούλησε 1.2 τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου στις ΗΠΑ το οποίο ισούται με το ¼ της οικιακής κατανάλωσης της χώρας διπλάσιο ποσοστό του όγκου της από αυτό που κατέχει το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής Αρχής η οποία αποκάλυψε ότι σήμερα «η Goldman είναι η έβδομη μεγαλύτερη έμπορος φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική».
Η δημόσια υπηρεσία φυσικού αερίου που εξυπηρετεί τα νοικοκυριά στο Μπάφαλο, της Νέας Υόρκης, αγόρασε την περασμένη χρονιά το 11% της τροφοδοσίας της από την Goldman.
Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα ορυχεία χαλκού στο βόρειο Μεξικό ήταν επίσης πελάτες της Goldman αγοράζοντας φυσικό αέριο από την τράπεζα, σύμφωνα με κυβερνητικές εκθέσεις και στελέχη της βιομηχανίας.
Η θυγατρική της Goldman που εμφανίζεται πίσω από αυτές τις αγοραπωλησίες είναι η J. Aron, η οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια τεράστιων αγωγών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου και του Texas Eastern.
Η Goldman τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στον τομέα των φυσικών πόρων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το αλουμίνιο καθώς αυτές οι συναλλαγές δεν συμπεριλαμβάνονται στο νόμο Volcker που απαγορεύει στις τράπεζες να κάνουν συναλλαγές, μετά την οικονομική κρίση.



Κι ενώ η τράπεζα, έχει πουλήσει ήδη υποδομές που κατείχε, όπως σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκες μετάλλων, η είσοδός της στην αγορά των ισχυρών στον τομέα της ενέργειας την έχει τοποθετήσει στη λίστα των ισχυρών.
Πολλοί επικεφαλής τα Goldman τα τελευταία χρόνια, όπως ο Lloyd Blankfein, διευθύνων σύμβουλος της, έχουν περάσει και από την J. Aron.
Η Goldman εισήλθε στην αγορά φυσικού αερίου, όταν απέκτησε το 2010 τις βορειοαμερικανικές επιχειρήσεις εμπορίας φυσικού αερίου της καναδικής εταιρείας πετρελαίου Nexen η οποία παρήγαγε 3.42 δις κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως το 2011, ενώ το 2015 ο όγκος αυτός αυξήθηκε κατά 71% σε 5.86 δις κυβικά μέτρα.
Κι όλα αυτά όταν ο μέσος όρος κατανάλωσης των αμερικανικών νοικοκυριών που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο είναι μόλις 50,000 κυβικά μέτρα το χρόνο.


«Η εξαγορά της Nexen ήταν κάτι παραπάνω από μια καλή οικονομική επένδυση καθώς επέτρεψε στην Goldman να μπει δυναμικά στην αγορά της ενέργειας και του φυσικούς αερίου υπογράφοντας απευθείας συμβάσεις προμήθειας με τους πελάτες - καταναλωτές της» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης