Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα - Έχουμε στην Ελλάδα 54.000 πρόσφυγες

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα - Έχουμε στην Ελλάδα 54.000 πρόσφυγες
"Θα δούμε αν η Τουρκία τηρήσει τη συμφωνία", αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
«Η προσφυγική κρίση δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στη σλοβακική εφημερίδα «Pravda».
Όπως ο ίδιος σημειώνει, στην Ελλάδα έχουμε 54.000 πρόσφυγες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μηδέν πρόσφυγες, αυτήν την εβδομάδα ήταν περισσότεροι από εκατό και ίσως αρχίσουν πάλι να έρχονται.
«Θα δούμε αν η Τουρκία τηρήσει τη συμφωνία.
Η Άγκυρα θέτει όρους.
Τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα.
Ως προς την κατάργηση των θεωρήσεων, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.
 Ελπίζω να μην υπάρξει αντιπαράθεση για συγκεκριμένους όρους», αναφέρει ο υπουργός.
Τονίζει ακόμη, ότι πρόβλημα αποτελούν και ορισμένοι μη-κυβερνητικοί οργανισμοί, «πολλοί παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που επωφελήθηκαν από την κρίση για να κάνουν business».
Κάνοντας αναφορά στους μετανάστες, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι γίνεται προσπάθειες να πειστούν για να τους μεταφέρουμε σε πιο μοντέρνα κέντρα φιλοξενίας, υπογραμμίζει ότι «δεν θέλουμε να ενεργήσουμε βίαια, γιατί υπάρχουν πολλά γυναικόπαιδα», προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να σεβαστούν τους νόμους. «Όταν έρχονται στην Ελλάδα τους προστατεύουμε, αλλά πρέπει να σέβονται τους νόμους, αλλιώς η χώρα μας θα κατέρρεε», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο αναφέρει πως είναι να εφαρμοστούν στην πράξη όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί , αλλά και ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να φέρουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Να βρούμε έναν τρόπο να παραμένουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους».
Σχετικά με τη Σλοβακία που είναι κατά των ποσοστώσεων, ο κ. Κοτζιάς απαντά «στο θέμα αυτό είστε τίμιοι.
Δηλώνετε ότι είστε εναντίον.
Τα υπόλοιπα 26 κράτη (από τα 28 κ-μ ΕΕ εναντίον είναι και η Ουγγαρία) ισχυρίζονται ότι είναι υπέρ, αλλά κάνουν λίγα γι’ αυτό.
Δεν μου αρέσει η υποκρισία.
 Καλύτερα να λέει η Σλοβακία ότι είναι κατά και να πολεμά για την άποψή της ακόμη και στο δικαστήριο, από το να δηλώνει κάποιος άλλος ότι είναι υπέρ, αλλά να μην αποδέχεται ποτέ πρόσφυγες».
Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα υλοποίησε η Ελλάδα επαρκώς και ταχέως τις αποφάσεις και για την κατασκευή των hotspots που ήταν σχετικά καθυστερημένη, ο κ. Κοτζιάς αφού υπογράμμισε ότι «τα χρήματα για την προσφυγική κρίση δεν φθάνουν σε εμάς.
Τα λαμβάνουν οι μη-κυβερνητικοί και διεθνείς οργανισμοί και ο OHE», πρόσθεσε ότι «όλοι κατηγορούν εμάς, αν και είναι οι οργανισμοί αυτοί που δεν κάνουν τη δουλειά τους».
Παραδέχτηκε ότι τα hotspots δεν ήταν έτοιμα στην ώρα τους, συμπληρώνοντας πως ένας από τους λόγους ήταν ότι «στις πρώτες κατασκευές χρησιμοποιήσαμε υλικό που οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποίησαν ότι είναι καρκινογόνο και γι’ αυτό τα ανακατασκευάσαμε».
Ακόμη, σημείωσε ότι «η Σλοβακία, όπως και η Ελλάδα είναι χώρες φιλοευρωπαϊκές. Είναι σημαντικό να τονίζεται ότι κανένα από τα κράτη μας δεν ευθύνεται για την προσφυγική κρίση.
Στη γειτονιά μας έχουμε πολέμους, αλλά κανένα από τα κράτη μας δεν ευθύνεται για αυτούς».
Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα έπρεπε υπό ορισμένες συνθήκες να εγκαταλείψει το Σένγκεν, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «ακούγονται λιγότερο τέτοιες δηλώσεις για την Ελλάδα.
Είναι, όμως, περίεργο να λέγεται ότι δεν θα έπρεπε να είμαστε στο Σένγκεν».
Τονίζει δε, πως η συμφωνία για την ένταξη της Σλοβακίας κι άλλων χωρών υπεγράφη το 2003 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ένωσης.
«Δεν είναι ωραίο, να ακούμε τώρα για εμάς το ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε το Σένγκεν.
Eργαστήκαμε συστηματικά για να γίνει η Σλοβακία μέλος της Ένωσης», σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά.
Προσθέτει δε, πως η πρόταση να εγκαταλείψει ενδεχομένως η Ελλάδα το Σένγκεν είναι κάτι που πάντα μπορεί «να επανέλθει στο τραπέζι αλλά αν εξηγηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι λογικό, τότε αυτό δεν συμβεί».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε έτσι απλά να βυθίζουμε τις λέμβους τους και να τους αφήνουμε να πνίγονται», ο ίδιος απηύθυνε το ερώτημα αυτό στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν η Ελλάδα πρέπει να συμπεριφέρεται κατά τον τρόπο αυτό και όπως είπε, «ποτέ δεν έλαβα μια σαφή απάντηση.
Θα ήθελαν να μας πουν να χρησιμοποιήσουμε το ναυτικό μας και να απωθήσουμε τους ανθρώπους, παραβιάζοντας έτσι το διεθνές δίκαιο.
Κανένας, όμως, δεν θέλει να προβεί σε μια τέτοια δήλωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης