Τελευταία Νέα
Διεθνή

London School of Economics: Οι οικονομικές συνέπειες ενός Brexit – Αποχώρηση από την Ε.Ε. θα επιδείνωνε τη θέση της Βρετανίας

London School of Economics: Οι οικονομικές συνέπειες ενός Brexit – Αποχώρηση από την Ε.Ε. θα επιδείνωνε τη θέση της Βρετανίας
Μια αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος για τη χώρα
Στις οικονομικές συνέπειες ενδεχόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται σε άρθρο του στο «Project Syndicate» ο Philippe Legrain, πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν και ανώτερος συνεργάτης του London School of Economics.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει «πλάνη» τα όσο ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του Brexit, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε καλύτερη θέση, σημειώνοντας ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος για τη χώρα, με την αβεβαιότητα και τις αμφιβολίες για τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις να πλήττουν το εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις, τον ανταγωνισμό, την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και τα επίπεδα διαβίωσης.
Τέλος, σημειώνει ότι η Βρετανία θα χάσει την επιρροή που έχει όσον αφορά μελλοντικές μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.
Όπως αναφέρει ο Legrain, σύμφωνα με το London School of Economics, το μακροπρόθεσμο κόστος για τη Βρετανία σε λιγότερο εμπόριο με την Ε.Ε. θα μπορούσε να φθάσει το υψηλό του 9,5% του ΑΕΠ, ενώ η πτώση στις ξένες επενδύσεις θα μπορούσε να κοστίσει 3,4% του ΑΕΠ ή ακόμη και περισσότερο.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η διαδικασία εξόδου της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα δημιουργούσε παρατεταμένη αβεβαιότητα.
Αν και επισήμως εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν δύο χρόνια, το πιθανότερο όμως είναι ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, οποιαδήποτε νέα οικονομική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπολειπόμενων 27 κρατών – μελών, ενώ η Βρετανία θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί από την αρχή τις περισσότερες από 50 εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ε.Ε. με άλλες χώρες…
Από τη στιγμή που θα γίνουν οι συμφωνίες, η Βρετανία θα είχε χειρότερη πρόσβαση τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις παγκόσμιες αγορές.
Οικονομικά, η λιγότερο επώδυνη επιλογή θα ήταν να αναζητήσει να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη, μαζί με Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, κάτι που θα της επέτρεπε πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, όμως με τελωνειακούς ελέγχους και άλλα εμπορικά εμπόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης