Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Την πρόταση του ESM για εξαγορά του ελληνικού χρέους που διακρατεί το ΔΝΤ εξετάζει η Ευρώπη

Handelsblatt: Την πρόταση του ESM για εξαγορά του ελληνικού χρέους που διακρατεί το ΔΝΤ εξετάζει η Ευρώπη
«Στον ESM υπάρχουν πολλά λεφτά που απλώς κάθονται και κανείς δε χρειάζεται», φέρεται να είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας
Σε μια προσπάθεια να τερματίσει η μακροχρόνια διαμάχη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την πρόταση εξαγοράς του χρέους που διακρατεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια στην Ελλάδα και το μακροπρόθεσμο χρέος της.
Την πληροφορία αυτή μεταδίδει η έγκριτη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας «Handelsblatt», επισημαίνοντας ότι εφόσον η Ε.Ε. αποφασίσει υπέρ της πρότασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) και αγοράσει το ελληνικό χρέους του ΔΝΤ, τότε ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα υποβαθμιστεί.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να προκρίνουν, πλέον, την υποβάθμιση του ρόλου του Ταμείου, αντί των νέων συμβιβασμών που απαιτεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει.
Ο Klaus Regling έχει προτείνει τη χρήση κονδυλίων του ESM, μεταξύ των οποίων και κονδύλια, ύψους 20 δισ. ευρώ, που «περίσσεψαν» από τις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών, για την αγορά του ελληνικών δανείων του ΔΝΤ.
«Στον ESM υπάρχουν πολλά λεφτά που απλώς κάθονται και κανείς δε χρειάζεται», φέρεται να είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Εφόσον τα ελληνικά δάνεια του ΔΝΤ περάσουν στον ESM, τότε η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει πολύ χαμηλότερους τόκους, καθώς το Ταμείο τοκίζει τα δάνεια με 5%, ενώ ο ESM μόλις με 0,8%.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αποπληρωμή των χρεών του ΔΝΤ θα μείωνε το συνολικό χρέος τη Ελλάδας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 91,8% επί του ΑΕΠ έως το 2040.
Παράλληλα, πολλοί είναι όσοι εκτιμούν ότι η πρόταση του ESM θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να απαιτηθεί η έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, κάτι που την καθιστά ακόμα πιο ελκυστικοί, ιδίως για τους γερμανούς αξιωματούχους.

Greece Heavy burden-01 debt level budget balance Greek finances

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης