Τελευταία Νέα
Διεθνή

Europol: Η λαθραία διακίνηση μεταναστών από τις πλέον επικερδείς εγκληματικές δραστηριότητες στην ΕE

Europol: Η λαθραία διακίνηση μεταναστών από τις πλέον επικερδείς εγκληματικές δραστηριότητες στην ΕE
Τεράστια κέρδη μεταξύ 4,4 και 5,3 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν πανευρωπαϊκά το 2015 τα δίκτυα λαθραίας διακίνησης μεταναστών και προσφύγων
Τεράστια κέρδη μεταξύ 4,4 και 5,3 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν πανευρωπαϊκά το 2015 τα δίκτυα λαθραίας διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, γεγονός που αναδεικνύει την παράνομη αυτή δραστηριότητα ως μία από τις περισσότερο επικερδείς εγκληματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη.
Αυτό αναφέρει κοινή έκθεση που συνέταξε η Europol με την Interpol για τα δίκτυα λαθραίας διακίνησης μεταναστών, που εστιάζει στην ανάγκη να κατανοηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε μεγαλύτερο βάθος το ευρύ πεδίο των παράνομων υπηρεσιών που προσφέρουν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών, ώστε αυτά να καταπολεμηθούν.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης:
- Το 90% των ταξειδίων μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση διευκολύνθηκε στην συντριπτική του πλεινότητα από μέλη εγκληματικών δικτύων.
- Οι κύριες μεταναστευτικές οδοί που αναγνωρίζονται ως κύριοι διάδρομοι λαθραίας διακίνησης μεταναστών είναι ρευστές (ευμετάβλητες) και επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι συνοριακοί έλεγχοι.
- Υπάρχουν αραιά διασυνδεδεμένα δίκτυα που διευκολύνουν την λαθραία διακίνηση μεταναστών.
- Η λαθραία διακίνηση μεταναστών αποτελεί μια πολυεθνική δραστηριότητα, στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι από τουλάχιστον 100 χώρες του κόσμου.
- Η δομή των δικτύων λαθραίας διακίνησης περιλαμβάνει ηγέτες που συντονίζουν δραστηριότητες σε μια προκαθορισμένη πορεία, οργανωτές που διαχειρίζονται δραστηριότητες τοπικά μέσω προσωπικών επαφών και τυχοδιώκτες-χαμηλόβαθμα στελέχη που διευκολύνουν τη λαθραία διακίνηση (facilitators).
- Οι ύποπτοι διακίνησης τείνουν να έχουν διασυνδεθεί προηγούμενα με άλλες μορφές εγκλήματος.
- Οι μετανάστες που ταξειδεύουν στην Ε.Ε. είναι ευάλωτοι σε εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς χρειάζεται να αποπληρώνουν το χρέος τους στους διακινητές.
- Αν και δεν έχει αποδειχθεί συστηματικός δεσμός μεταξύ λαθραίας διακίνησης μεταναστών και τρομοκρατίας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι μεταναστευτικές ροές να χρησιμοποιηθούν από ξένους μαχητές-τρομοκράτες για την επανείσοδό τους στην Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης