Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Η Ελλάδα παγώνει τις συνομιλίες για τον ρωσικό αγωγό «Ποσειδών» εξαιτίας των προβλημάτων στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας

Euractiv: Η Ελλάδα παγώνει τις συνομιλίες για τον ρωσικό αγωγό «Ποσειδών» εξαιτίας των προβλημάτων στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας
«Λαμβάνοντας υπόψη τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε καμία συζήτηση για ενεργειακά θέματα», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές
Η Αθήνα δεν σχεδιάζει να προχωρήσει τις συνομιλίες σχετικά με τον ρωσικά υποστηριζόμενο αγωγό φυσικού αερίου «Ποσειδών», ο οποίος θεωρείται ανταγωνιστικός του υποστηριζόμενου από την Ε.Ε. αγωγού ΤΑΡ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδας euractiv.com.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης (memorandum of understanding) για τον αγωγό «Ποσειδών», που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην Ιταλία, μεταξύ της ρωσικής Gazprom, της ιταλικής Edison και της ΔΕΠΑ.
Ωστόσο, ακόμη δεν είναι σαφές πώς το ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάσει στην Ελλάδα, με δύο επιλογές να είναι στο τραπέζι: είτε μέσω Τουρκίας είτε Βουλγαρίας.
Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αναμένεται στην Αθήνα στις 28 Μαΐου και αναφορές από την Ελλάδα υποδηλώνουν ότι το θέμα της ενέργειας θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.
Ωστόσο, σύμφωνα με το euractiv.com, η επίσκεψη του ρώσου προέδρου δεν θα επικεντρωθεί σε ενεργειακά θέματα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα, θα υπάρξει συζήτηση για τα ενεργειακά, όμως «χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα».
«Λαμβάνοντας υπόψη τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε καμία συζήτηση για ενεργειακά θέματα», προσθέτουν οι πηγές.
Όπως σημειώνει το euractiv.com, οι συζητήσεις του προέδρου Putin με τους έλληνες αξιωματούχους θα επικεντρωθούν στις διμερείς οικονομικές σχέσεις με ειδική έμφαση στον τουρισμό.
«Θα έχουμε σοβαρές συζητήσεις για τον τουρισμό, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας», ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα.
Επίσης, Αθήνα και Μόσχα θα εξετάσουν την προοπτική αύξησης των ελληνικών εξαγωγών χωρίς να παραβιαστεί το εμπάργκο, όπως και των ρωσικών επενδύσεων σε ενεργειακές εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ, αλλά και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι πριν τις συμπλοκές στην Ουκρανία, η Μόσχα ήταν σε συζητήσεις με την Ε.Ε. ώστε οι ρώσοι πολίτες να μην χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην Ε.Ε., συνομιλίες όμως που διακόπηκαν.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η Αθήνα εξετάζει πιθανότητες να ξεπαγώσει αυτή η διαδικασία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «καθώς αυτό συμβαίνει για την Τουρκία και την Ουκρανία (…) πρέπει να το ξεμπλοκάρουμε και για τους Ρώσους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης