Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γνήσιο «τέκνο» γεωπολιτικών εξελίξεων ο αγωγός TAP - «Νίκησε» τους Nabucco, South Stream, Turkish Stream

Γνήσιο «τέκνο» γεωπολιτικών εξελίξεων ο αγωγός TAP - «Νίκησε» τους Nabucco, South Stream, Turkish Stream
Το ταξείδι του φυσικού αερίου που θα παροχετεύεται από τον TAP στην πραγματικότητα θα ξεκινάει από τον αγωγό South Caucasus Pipeline
Τα ενεργειακά αποθέματα φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας φέρνει στην Ευρώπη ο φιλόδοξος αγωγός Trans-Adriatic Pipeline (TAP), που επιτέλους υλοποιείται μετά από χρόνια διαβουλεύσεων, διαφωνιών και πολιτικών εκτροχιασμών.
Η σημασία του ξεπερνάει κατά πολύ την αξία του διαμεταφερόμενου φυσικού αερίου που θα παρέχει στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς πρώτιστος στόχος του είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, ιδίως μετά τις κρίσιμες γεωστρατηγικές εξελίξεις που εξελίχθηκαν στην Ουκρανία την τελευταία διετία.
Ο αγωγός TAP θα διασυνδέει τον τουρκικό αγωγό TANAP (Trans-Anatolian Pipeline) με την Ιταλία, μέσω χερσαίου τμήματος που θα ξεκινάει από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία διασχίζοντας υποβρυχίως την Αδριατική Θάλασσα.
Το ταξείδι του φυσικού αερίου που θα παροχετεύεται από τον TAP στην πραγματικότητα θα ξεκινάει από τον αγωγό South Caucasus Pipeline που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από το μεγάλο κοίτασμα Shah Deniz-2, διασυνδεόμενος με τον TANAP.
Ολόκληρη αυτή η διαδρομή αγωγών από την Κασπία μέχρι την Ιταλία έχει επονομαστεί "νότιος διάδρομος" του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.
Ο TAP αποτελεί γνήσιο «τέκνο» των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Ρωσία, στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, επικρατέστερος για την Ευρώπη διαφαινόταν ο ανταγωνιστικός αγωγός Nabucco, που θα έστελνε φυσικό αέριο μέσω των Βαλκανίων στην κεντρική Ευρώπη.
Λόγω του Nabucco, η Ρωσία προωθούσε τον δικό της αγωγό - γνωστό μας - South Stream, ο οποίος θα έστελνε υποβρυχίως ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία, η Ρωσία συνέλαβε την ιδέα του αγωγού Turkish Stream - για να παρακάμψει το ουκρανικό έδαφος μέσω Τουρκίας - όμως οι δύο χώρες ποτέ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν όλες τις (και οικονομικές) λεπτομέρειες του σχεδίου, ενώ στο μεταξύ εκτραχύνθηκαν οι μεταξύ τους σχέσεις, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία.
Προχθές Τρίτη 17.5.2016 υπεγράφη επιτέλους η δημιουργία του αγωγού TAP, που θα χρειαστεί 45 δισ. δολάρια ΗΠΑ για να κατασκευαστεί μέχρι το 2020, με ικανότητα διαμεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αζέρικου φυσικού αερίου ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης