Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στα ύψη αναμένεται να «εκτοξεύσει» το λαθρεμπόριο η νέα φορολόγηση των τσιγάρων

Στα ύψη αναμένεται να «εκτοξεύσει» το λαθρεμπόριο η νέα φορολόγηση των τσιγάρων
«Σοκ ανατίμησης» περιμένει όσους από τους καπνιστές προτιμούν τον καπνό για στριφτά τσιγάρα
«Φωτιά» παίρνουν  οι τιμές των τσιγάρων, με τη λιανική τιμή του ενός πακέτου να διαμορφώνεται 50 λεπτά ακριβότερα στα 4,5  ευρώ, από  4 ευρώ που πωλούνται σήμερα.
Στην κατηγορία των «φθηνών» τσιγάρων που σήμερα είναι στα 3,30 με την αύξηση  του αναλογικού φόρου στο 26%  από 20%, η τελική τιμή του πακέτου θα  ανέλθει στα 3,80 με 3,90  ευρώ.
Το σοκ όμως θα έρθει για τους καπνιστές που προτιμούν το στριφτό τσιγάρο.
Το  τοπίο αλλάζει πλήρως, αφού στην αγορά θα κυκλοφορούν μόνο  σακουλάκια  καπνού των 30 γραμμαρίων.
Σήμερα στην εγχώρια αγορά κυκλοφορούν σακουλάκια καπνού των 15 και 20 γραμμαρίων, καθώς οι εταιρείες για να διαμορφώσουν πιο  χαμηλή τιμή μείωσαν την ποσότητα του καπνού.
Σύμφωνα με στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, πλέον στην αγορά θα κυκλοφορεί λόγω  ευρωπαϊκής νομοθεσίας μόνον η συσκευασία των 30 γραμμαρίων και η τιμή της θα είναι υψηλότερη των  8 ευρώ, από 4 ευρώ που κοστίζουν τα 20 γραμμάρια.
Η έβδομη, κατά σειρά, αύξηση των φορολογικών συντελεστών εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, καθώς θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική η αγορά λαθραίων τσιγάρων.
Η αγορά ενός πακέτου τσιγάρων κυμαίνεται από 1,5 έως 2 ευρώ.
Το επόμενο διάστημα τα λαθραία πακέτα τσιγάρων αναμένεται να κερδίσουν μερίδιο αγοράς άνω του 25%, από 20% σήμερα, πλήττοντας τα κρατικά έσοδα.
Όταν ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των τσιγάρων ήταν στο 73%, το μερίδιο των λαθραίων τσιγάρων είχε διαμορφωθεί σε μόλις στο 2,2%.
Όταν ο φορολογικός συντελεστής των τσιγάρων αυξήθηκε σε 83,6%, το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων «εκτοξεύθηκε» σε 20%.
Με την αύξηση κατά 6 μονάδες του αναλογικού φόρου, ο τελικός συντελεστής ανέρχεται σε 89%.
Από 3,6 δισ. ευρώ ετησίως πρις τις φορολογικές αλλαγές των συντελεστών, σήμερα τα κρατικά έσοδα έχουν υποχωρήσει  σε 2,9  δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η αγορά  των λαθραίων τσιγάρων να αποτιμάται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης