Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το ΔΝΤ ζητάει ετήσια αναδιάρθρωση του 1/3 του ελληνικού χρέους έως το 2018 και ρήτρα ανάπτυξης

Reuters: Το ΔΝΤ ζητάει ετήσια αναδιάρθρωση του 1/3 του ελληνικού χρέους έως το 2018 και ρήτρα ανάπτυξης
ΔΝΤ: Τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος πρέπει να μειωθούν σήμερα, περίοδος στην οποία τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα χαμηλά
Σταθερά επιτόκια μέχρι το 2045, περίοδο χάριτος έως το 2040, επιμήκυνση των ωριμάνσεων (λήξεων) των ελληνικών δανείων μέχρι το 2080 και δυνατότητα ελάφρυνσης συνυφασμένης με την οικονομική ανάκαμψη μετά το 2018, ζητάει το ΔΝΤ από τις χώρες της ευρωζώνης αναφορικά με την αναδιάρθρωση του υπέρογκου ελληνικού χρέους.
Σε εμπιστευτικό κείμενο του ΔΝΤ με τίτλο «Ελλάδα: Περιληπτικό Σημείωμα Βιωσιμότητας Χρέους» του οποίου επικαλείται γνώση το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το Ταμείο ζητάει από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδος κατά πρώτον να μην επιτρέψουν οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές της ανάγκες να ξεπεράσουν το 15% έως 20% του ΑΕΠ της.
Κατά δεύτερον, το ΔΝΤ ζητάει από τους Ευρωπαίους να διασφαλίσουν, ότι ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας θα ακολουθήσει πτωτική πορεία.
Σύμφωνα με το Reuters, η περίοδος χάριτος μέχρι το 2040 που ζητάει το ΔΝΤ για τα ελληνικά δάνεια αντιστοιχεί σε αύξηση της περιόδου χάριτος του πρώτου μνημονίου κατά 20 χρόνια, του δεύτερου μνημονίου κατά 17 χρόνια και του τρίτου μνημονίου («προγράμματος») μέχρι κατά 6 χρόνια.
Αυτό, αναμένεται να μειώσει τις πληρωμές απόσβεσης κεφαλαίου κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2020 και 2040 (από 13% σε 8%).
Το Reuters χαρακτηρίζει «πιθανώς, το πλέον αμφιλεγόμενο σημείο της πρότασης του ΔΝΤ» το γεγονός, ότι ζητάει οι πλήρεις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους να συμφωνηθούν τώρα - «προκαταβολικά» - αν και η συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να περιλαμβάνει προϋποθέσεις επίτευξης υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Επίσης, το ΔΝΤ ζητάει να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος σήμερα, περίοδος στην οποία τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters, το ΔΝΤ προτείνει στο τέλος κάθε έτους υπό το τρέχον πρόγραμμα - δηλαδή, μέχρι το 2018 - η ευρωζώνη να αναδιαρθρώνει το ένα τρίτο των δανείων της Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα πραγματοποιεί όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει.
Όταν το 2018 το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, η ευρωζώνη θα μπορούσε να συνδέσει την ενδεχομενη περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόνο με την πορεία της ελληνικής ανάπτυξης και όχι με νέες μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης