Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούλιο, βέβαιη τον Σεπτέμβριο του 2016

El-Erian: Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούλιο, βέβαιη τον Σεπτέμβριο του 2016
«Η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της Fed μέσα στο καλοκαίρι», σύμφωνα με τον El-Erian
Την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) θα προχωρήσει σίγουρα σε αύξηση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ ενδεχομένως να έχει προηγηθεί αύξηση των επιτοκίων και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, διατύπωσε ο διάσημος αναλυτής, Mohamed El-Erian, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 23 Μαΐου, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Ο ίδιος τόνισε ότι η αγορά συνεχίζει να υπτοιμά το ενδεχόμενο αύξησης των δολαριακών επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι του 2016.
«Η αγορά δεν έχει αποτιμήσει πλήρως μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ δεν έχει αποτιμήσει πλήρως και το ενδεχόμενο δεύτερης αύξησης εντός του έτους», υποστήριξε συγκεκριμένα.
Όπως ανέφερε, η Fed έχει γίνει μέρος του προβλήματος και «δε θα έπρεπε να κάνει ό,τι κάνει, αλλά το να αλλάξει πολιτική είναι εξαιρετικά δύσκολο», ενώ προσέθεσε πως «τώρα που έχει ένα μικρό "παράθυρο" να αρχίσει να ομαλοποιεί τη νομισματική πολιτική που ασκεί, εκτιμώ ότι θα το αξιοποιήσει».
Πάντως, ο αναλυτής της Allianz σημείωσε ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα "αναγκάσει" τη Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, λόγω των κινδύνων που αυτό [το δημοψήφισμα] εγκυμονεί.
Η Fed έχασε μια καλή ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκιά της νωρίτερα μέσα στο έτος, ωστόσο μπορεί να μάθει από αυτό το πάθημα, παρότι οι αγορές δεν το πιστεύουν, σύμφωνα με τον El-Erian.
Τέλος, ο διάσημος αναλυτής διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Janet Yellen δε μπορεί παρά να αυξήσει τα επιτόκια το καλοκαίρι, καθώς προσπαθεί εδώ και καιρό να δημιουργήσει προσδοκίες για αυτή την αύξηση.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της δύο φορές εντός του 2016 και μία ή δύο φορές εντός του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης