Βολές Καραμούζη (Eurobank) κατά του ΔΝΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Βολές Καραμούζη (Eurobank) κατά του ΔΝΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών
Ο πρόεδρος της Eurobank διερωτήθηκε σε ποιες μελέτες βασίστηκε το Ταμείο για να ζητήσει περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, τόνισε ο πρόεδρος του του δ.σ. της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ, εξαπολύοντας παράλληλα βολές εναντίον του ΔΝΤ με αφορμή τις προβλέψεις του Ταμείου ότι θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο κ. Καραμούζης διερωτήθηκε σε ποια στοιχεία και ποιες μελέτες βασίστηκε το Ταμείο για να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια για τις τράπεζες, για να συμπληρώσει ότι το θέμα είναι πολιτικό.
Μάλιστα, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου 60 δισ. ευρώ και πλέον είναι έτοιμες να επανέλθουν στη βασική δραστηριότητά τους, ήτοι την παροχή ρευστότητας στην αγορά.
«Έχουν περάσει τρία στρες τεστ και έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου με το χειρότερο σενάριο. Δεν κατανοώ σε ποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις βασίζεται το ΔΝΤ», ανέφερε.
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επιτάχυνση της διαχείρισής τους, «με διαφάνεια και όχι κάτω από το τραπέζι», προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και να απελευθερωθούν πόροι για την οικονομία.
Ακόμη επισήμανε ότι η συμφωνία στο Eurogroup είναι καθοριστικής σημασίας και εφόσον συνοδευθεί από πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα, υπάρχει η δυνατότητα η οικονομία να γυρίσει, «να κλείσουμε έναν κύκλο ταλαιπωρίας και να μπούμε σε περίοδο ανάκαμψης».
«Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη, αλλά έχει τη στήριξη των εταίρων με κεφάλαια και τεχνογνωσία» έστειλε από την πλευρά του, ο Έρικ Μέιμερ, επικεφαλής της διεύθυνσης ανταγωνιστικότητας της Κομισιόν.
Παράλληλα, η Πιρίτα Σόρσα, στέλεχος του ΟΟΣΑ, υποστήριξε ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να φανούν στην κοινωνία τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές οδηγεί στη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας.
Σημείωσε επίσης, ότι η αντίσταση στις αλλαγές δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αναφέροντας το παράδειγμα της Γαλλίας, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για απογείωση της χώρας, εφόσον αντιμετωπιστεί η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυξηθούν οι εξαγωγές.
Τέλος ο Ίβαν Νίματς από την Παγκόσμια Τράπεζα διαμήνυσε ότι εκτός από την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων, σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η διατήρηση των υφιστάμενων, καθώς και ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο κλαδική, στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και προβλέψιμο περιβάλλον, παρά γενικά επενδυτικά κίνητρα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS