Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δεκάδες εταιρείες σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας – Ποιες έχουν αυξημένες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις

Δεκάδες εταιρείες σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας – Ποιες έχουν αυξημένες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις
Καθημερινός ο αγώνας για είσπραξη απαιτήσεων και προσπάθεια να πείσουν προμηθευτές να πουλήσουν με νέα πίστωση
Υπό συνθήκες έλλειψης ρευστότητας λειτουργούν πολλές εταιρείες του ΧΑ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η εικόνα των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων δείχνει πως υπάρχουν πολλές εισηγμένες που δίνουν καθημερινό αγώνα για την κάλυψη των αναγκών τους.
Η πίεση είναι ασφυκτική, καθώς από τη μία χρειάζονται πρώτες ύλες ή προϊόντα για να παράξουν και να πουλήσουν, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τζίρο και κέρδη και από την άλλη πιέζονται από προμηθευτές και τράπεζες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Μάλιστα κάποιες χάνουν τζίρο, αφού δεν έχουν χρήματα να φέρουν πρώτες ύλες και δεν μπορούν να υλοποιήσουν παραγγελίες.
Από την άλλη, οι ίδιες οι εταιρείες προσπαθούν να πιέσουν τους πελάτες τους να δώσουν κάποια χρήματα από αυτά που τους οφείλουν, ώστε με τη σειρά τους να αποπληρώσουν μέρος των υποχρεώσεων και να μπορέσουν να εκτελέσουν νέες παραγγελίες.
Οι τράπεζες δεν δίνουν νέα δάνεια, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις πλέον που τραβάνε το χαλί σε εισηγμένες και τις αφήνουν να χρεοκοπήσουν.
Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για αρκετές εταιρείες που κοιτάζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και βλέπουν από τη μία ελάχιστα μετρητά και από την άλλη δεκάδες σημειώματα με αριθμούς που πρέπει να καλύψουν άμεσα.
Στον πίνακα που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή φαίνονται αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων με λίγα ταμειακά διαθέσιμα και σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τραπεζικών υποχρεώσεων βραχυπρόθεσμων.
Η Χατζηκρανιώτη φαίνεται να έχει ελάχιστα χρήματα στο ταμείο με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 8 εκατ. ευρώ.
H Λογισμός έχει 19 χιλ. ευρώ στο ταμείο και μικρές υποχρεώσεις.
Το σύνολο δεν ξεπερνά τα 1,8 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες δανειακές τις 368 χιλ. ευρώ, αλλά και ο τζίρος είναι μόλις στα 2 εκατ. ευρώ.
Η Βαράγκης με 41 χιλ. ευρώ έχει βραχυπρόθεσμα δάνεια 8,4 εκατ. ευρώ και η Pasal με 91 χιλ. ευρώ έχει 77 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια μοίρα και η Μπουτάρης που με 95 χιλ. ευρώ έχει δάνεια 24,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Ικτίνος με 176 χιλ. ευρώ έχει δάνεια βραχυπρόθεσμα 13,3 εκατ. ευρώ.
Η Δούρος έχει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα κάτω από 200 χιλ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται στα 1,39 εκατ. ευρώ.
Η Τζιρακιάν με 200 χιλ. ευρώ έχει 9,2 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς τράπεζες.
Η ΓΕΔ με 201 χιλ. έχει βραχυπρόθεσμα δάνεια 16,6 εκατ. ευρώ, η Μουζάκης με ρευστότητα 237 χιλ. ευρώ έχει να πληρώσει 6,4 εκατ. ευρω και η Μινέρβα με 240 χιλ. ευρώ έχει υποχρεώσεις 15 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως στην πρόσφατη γενική συνέλευση η εταιρεία Μινέρβα ενέκρινε τη λήψη άτοκου δανείου ύψους 200 χιλ. ευρώ από τη βασική μέτοχο, κίνηση που δείχνει την εικόνα ρευστότητας που έχουν πολλές εισηγμένες.
Η ΣΑΝΥΟ με 275 χιλ. ευρώ ταμείο έχει βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις 32,6 εκατ. ευρώ, η Ακρίτας με 249 χιλ. ευρώ χρωστάει 45,5 εκατ. ευρώ και η Βιοτέρ με 288 χιλ. ευρώ έχει 116,4 εκατ. ευρώ δάνεια.
Σημειώστε τώρα ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν έχουν μόνο τα δάνεια, που σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνει συμφωνία για τη μετατροπή τους εκ νέου σε βραχυπρόθεσμα, έχουν και άλλες υποχρεώσεις.
Έχουν να πληρώσουν μισθούς για παράδειγμα ή άλλες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Η Βιοτέρ έχει εκτός από τα βραχυπρόθεσμα δάνεια, λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 16 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις της από πελάτες είναι στα 8,6 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις της ελάχιστες.
Με καλύτερη ταμειακή θέση, αλλά πάλι χαμηλότερη του 1 εκατ. ευρώ και με υψηλές παράλληλα βραχυπρόθεσμες ταμειακές υποχρεώσεις είναι οι εταιρείες: Πήγασος, Creta Farmas, Νίκας, Ξυλεμπορία, Άλφα Γκρίσιν, Παΐρης, Yalco, Σπύρου κ.α.



Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης