Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΧΑ: Από τους επενδυτές που πόνταραν στην αξιολόγηση, στους επενδυτές που ποντάρουν στην υλοποίηση

ΧΑ: Από τους επενδυτές που πόνταραν στην αξιολόγηση, στους επενδυτές που ποντάρουν στην υλοποίηση
Τα θετικά από την συμφωνία στοίχημα αν θα μπορέσουν να «εξουδετερώσουν» τα αρνητικά της φορολογίας
Αλλάζει το μίγμα των επενδυτών στο ΧΑ σημειώνουν στελέχη της αγοράς μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης και κλείνει ένας κύκλος που κράτησε σχεδόν πέντε μήνες, ενώ ανοίγει ένας άλλος που είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει και τι αποτέλεσμα θα φέρει.
Η αλλαγή σκυτάλης από τους επενδυτές της αξιολόγησης στους επενδυτές της αξιοποίησης φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση (σημ. Τετάρτη 25 Μαΐου), όπου σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της αγοράς, αποχωρούσαν επενδυτές που πόνταραν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και αυτοί ήταν κυρίως επενδυτές που αναλαμβάνουν και ανέλαβαν ποντάροντας στο ΧΑ υψηλό ρίσκο και άρχισαν να εισέρχονται πιο «σοβαροί» επενδυτές που ποντάρουν στο γεγονός ότι τώρα η κυβέρνηση θα τρέξει και θα υλοποιήσει τη συμφωνία, αλλάζοντας τα δεδομένα της οικονομίας.
Αυτοί αναλαμβάνουν θεωρητικά μικρότερο ρίσκο αφού με κλεισμένη συμφωνία έχουμε πιο χαμηλά επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα και μικρότερο country risk (το οποίο φέρνει αναβαθμίσεις και στις μετοχές), αλλά υψηλότερες τιμές μετοχών λόγω του πρόσφατου ράλι.
Όμως θεωρούν πως αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τη συμφωνία, τα θετικά που θα έρθουν λόγω αυτής της συμφωνίας θα μπορέσουν να καλύψουν τα αρνητικά που είναι κυρίως τα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα που θα επηρεάσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων του ΧΑ.
Θεωρούν δηλαδή ότι οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους που αναμένονται, το Waiver του Μάριο Ντράγκι, η μερική χαλάρωση των capital controls, οι ιδιωτικοποιήσεις και φυσικά η εκταμίευση της δόσης για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες και άρα να τονωθεί η οικονομία, θα αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα υπάρχουν στο ΑΕΠ λόγω των σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.
Σαφώς και υπάρχουν ακόμα πολλά ρίσκα, όπως αυτό που σημειώνουν κάποιοι αναλυτές, ότι δηλαδή είναι πολύ θετικό που αποκλιμακώνονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και είναι πολύ καλή εξέλιξη το 6,5%, αλλά είναι ακόμα πολύ μακριά από το στόχο και πρέπει να γίνουν πολλά μέχρι να φτάσουμε σε επίπεδα που θα επιτρέπουν τα επιτόκια έξοδο στις αγορές.
Χθες στο ΧΑ αναμετρήθηκαν οι δύο αυτές κατηγορίες επενδυτών με αποτέλεσμα να δούμε αύξηση της μεταβλητότητας και μεγάλες διακυμάνσεις.
Ο Γενικός Δείκτης από τις 651 μονάδες και στο +1,48% βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 633 μονάδες και στο -1,35% για να κλείσει τελικά σχεδόν αμετάβλητος.
Πραγματοποίησε δηλαδή μία μεγάλη κίνηση και μάλιστα αυτή συνοδεύτηκε από υψηλή αξία συναλλαγών.
Χθες μάλιστα ακολούθησαν και μετοχές ρεζέρβες, οι οποίες κάλυψαν τις απώλειες των τραπεζών, όπως της Ελλάκτωρ, η οποία με τη χθεσινή άνοδο σβήνει και αυτή με τη σειρά της τις απώλειες της χρονιάς.
Ενισχύθηκε επίσης η ΔΕΗ στην οποία ποντάρουν οι επενδυτές καθώς είναι προαπαιτούμενο η πώληση του ΑΔΜΗΕ, ενώ η μετοχή λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, καταγράφει απώλειες χαμηλότερες της αγοράς.
Από την αρχή του έτους υποχωρεί κοντά στο 20%.
Ενισχύθηκε τέλος σημαντικά η Lamda η οποία διέσπασε κρίσιμη αντίσταση με τη δικαιολογία ότι και σε αυτήν την περίπτωση όπως και της ΔΕΗ, η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι προαπαιτούμενο.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης