Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Zeit: Παραπλανητική η συμφωνία για το ελληνικό χρέος - Οι έλληνες να αποδεχθούν ότι απέτυχαν

Die Zeit: Παραπλανητική η συμφωνία για το ελληνικό χρέος - Οι έλληνες να αποδεχθούν ότι απέτυχαν
Το μείζον ερώτημα είναι ποιους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα
Παραπλανητική χαρακτηρίζει τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνοντας ότι επί της ουσίας ο γερμανός υπ. Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι η συζήτηση δεν είναι της παρούσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην πραγματικότητα το μείζον ερώτημα είναι «ποιους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι, σημειώνει, παραμένουν σκληροί, ζητώντας από τους Έλληνες πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ (…) Το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη δεινή θέση, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι πιστωτές επιμένουν τόσο μηχανικά στην υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων, παρ' ότι βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ πιο σημαντικές.
Ήδη σήμερα, επισημαίνει, είναι προφανές ότι κάποια στιγμή οι Έλληνες θα πρέπει να παραδεχθούν ότι δεν πέτυχαν τους φιλόδοξους στόχους.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν τότε οι Ευρωπαίοι: εάν παραμείνουν σκληροί, τότε αυτό θα οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση της κρίσης, ενώ αν υπαναχωρήσουν, τότε θα πληρείται μια προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Η δεύτερη προϋπόθεση θα ήταν να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση πράγματι σε μεταρρυθμίσεις.
Προκειμένου να διατηρηθούν οι πιέσεις, η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να συνδεθεί με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Αυτή ήταν η προσέγγιση στα προγράμματα πολλών αναπτυσσόμενων χωρών. Εκεί λειτούργησε αρκετά καλά.
Όσον αφορά την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών της άλλωστε, η Ελλάδα δεν απέχει πολύ από τις αναπτυσσόμενες χώρες, σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης