Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τα τελευταία στοιχεία για τη μετανάστευση στη Βρετανία φουντώνουν τη διαμάχη για το Brexit

CNBC: Τα τελευταία στοιχεία για τη μετανάστευση στη Βρετανία φουντώνουν τη διαμάχη για το Brexit
Οι ροές των μεταναστών δεν έχουν περιοριστεί, παρά τις προσπάθειες ετών του David Cameron - Επιβραδύνει η ανάπτυξη στην Αγγλία, θα επιδεινωθεί η κατάσταση σε περίπτωση Brexit
Με λίγες μόλις εβδομάδες να απομένουν μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη 26 Μαΐου στοιχεία που δείχνουν ότι οι μετανάστες συνεχίζουν να συνωστίζονται στη χώρα από την Ευρώπη.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η καθαρή μετανάστευση αυξήθηκε και πάλι το 2015.
Η σχετική έκθεση έριξε «λάδι στη φωτιά» της συζήτησης για το Brexit.
Μία νέα έκθεση δε, που παρουσιάστηκε επίσης σήμερα, έδειξε ότι η ανάπτυξη στη Βρετανία επιβραδύνει, πιθανότατα εξαιτίας της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,4% στο Α' τρίμηνο του 2016, το χαμηλότερο δηλαδή ρυθμό από το Δ' τρίμηνο του 2012.
Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι εάν κερδίσουν οι υποστηρικτές του Brexit τότε αυτή η επιβράδυνση θα επιταχυνθεί.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν θα πρέπει η χώρα να διακόψει τις σχέσεις με την Ευρώπη που ξεκίνησαν το 1973, με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας ή αλλιώς της «Κοινής Αγοράς», τον προάγγελο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπέρ τάσσονται οι νέοι και οι πλούσιοι, ενώ κατά οι γηραιότεροι και οι φτωχότεροι ψηφοφόροι.
Τα στοιχεία για τη μετανάστευση έδωσαν αφορμή σε εκείνους που υποστηρίζουν το Brexit να βγουν και πάλι μπροστά.
«Θα μπορούσαμε να αποφασίζουμε μόνοι μας τη μεταναστευτική πολιτική βάσει των αναγκών της βρετανικής οικονομίας», δήλωσε στο SkyNews ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexti, Boris Johnson.
Πέρυσι περίπου 630.000 εισήλθαν στη Βρετανία, ενώ 297.000 έφυγαν από αυτήν, με την καθαρή μετανάστευση προς τη χώρα να ανέρχεται σε 333.000 άτομα.
Από αυτούς, οι 184.000 προήλθαν από την Ε.Ε.
Το 2010 ο πρωθυπουργός David Cameron είχε υποσχεθεί να μειώσει το ετήσιο επίπεδο της καθαρής μετανάστευσης προς τη χώρα σε λιγότερο από 100.000 άτομα, αλλά η εισροές έχουν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω των σχετικά υψηλών μισθών που έχει η χώρα.
Τα τελευταία 4 χρόνια ο αριθμός των μεταναστών που επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους για την εγκατάστασή τους σε αυτήν σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ εκείνοι που βρέθηκαν στη Βρετανία για λόγους εκπαίδευσης ή για να βρεθούν με τις οικογένειές τους μειώθηκαν.
Προσπαθώντας να περιορίσει τις ροές, ο Cameron διαπραγματεύθηκε πρόσφατα με την Ε.Ε. μειώσεις των κοινωνικών παροχών για τους νέους μετανάστες από την Ε.Ε., αλλά οι πολέμιοι του Brexit τονίζουν ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη δεν θα μειώσει τις ροές ή τις νέες αφίξεις λόγω των υψηλών μισθών, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες.
Μία ψήφος υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. θα μπορούσε να προκαλέσει μία έκρηξη του μεταναστευτικού κύματος, με περισσότερους ανθρώπους να προσπαθούν να προλάβουν να μπουν στη χώρα προτού τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι περιορισμοί για τη μετανάστευση προς τη Βρετανία.
Αλλά με μόλις 4 εβδομάδες να απομένουν μέχρι την ημέρα που οι Βρετανοί θα βρεθούν στις κάλπες, ο αριθμός των μεταναστών που καταφτάνουν από το Καλέ, στα βόρεια της Γαλλίας, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι μπορεί να ανοίξει τα σύνορα και να αφήσει χιλιάδες μετανάστες να περάσουν το τούνελ της Μάγχης εάν οι ψηφοφόροι υπερψηφίσουν τελικά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης