Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν λόγω νόμου για τα ΔΣ αποχωρήσει η Λ. Κατσέλη από την Εθνική πιθανότερος διάδοχος ο Γ. Προβόπουλος

Αν λόγω νόμου για τα ΔΣ αποχωρήσει η Λ. Κατσέλη από την Εθνική πιθανότερος διάδοχος ο Γ. Προβόπουλος
Μόνο αν κατατεθεί τροπλογία για τον νόμο που αφορά τα ΔΣ των τραπεζών θα μπορούσε να παραμείνει η Λούκα Κατσέλη πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας
Αν λόγω νόμου – αποκλειστικά λόγω νέου νόμου – τελικώς η Λούκα Κατσέλη δεν καταφέρει να παραμείνει πρόεδρος της Εθνικής και υποχρεωτικά πρέπει να αντικατασταθεί, πιθανότερο σενάριο είναι νέος πρόεδρος της Εθνικής να αναλάβει ο Γιώργος Προβόπουλος.
Πρωτίστως πρέπει να αναφέρουμε ότι από το περιβάλλον της Λούκας Κατσέλη αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα φέρει τροπολογία στον νόμο για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και ο SSM θα αποδειχθεί αυτή την τροποποίηση και έτσι η Λούκα Κατσέλη θα παραμείνει στην θέση της προέδρου της Εθνικής τράπεζας.
Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα θα είναι μια άριστη εξέλιξη.
Αν όμως ο SSM επιμείνει και απορρίψει την τροποποίηση που σχεδιάζεται τότε θα πρέπει να αναζητηθεί μια άκρως θεσμική λύση….
Σε αυτή την περίπτωση Πρόεδρος στην Εθνική θα μπορούσε να αναλάβει ο Γιώργος Προβόπουλος πρώην διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος και εκ των σημαντικότερων στελεχών της ελληνικής τραπεζικής αγοράς με μακρά πετυχημένη θεσμική και τραπεζική πορεία.
Ο Γιώργος Προβόπουλος είναι αποδεκτός 100% από την ΕΚΤ και τον SSM ενώ και η κυβέρνηση θα ήθελε ένα θεσμικό πρόσωπο ως αντιστάθμισμα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Αν και οι σχέσεις Στουρνάρα – κυβέρνησης έχουν αποκατασταθεί ο Προβόπουλος θα μπορούσε να καταστεί ο άλλος θεσμικός πόλος στο ελληνικό banking.
Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Προβόπουλος είναι επικεφαλής της θυγατρικής της Eurobank στην Βουλγαρία ενώ πολλές φορές στο παρελθόν το όνομα του είχε αναφερθεί ως πιθανός πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Η επαγγελματική πορεία του Προβόπουλου αποτελεί μέτρο σύγκρισης στο ελληνικό banking.
Όπως προαναφέρθηκε η Λούκα Κατσέλη αναμένει τροποποίηση του νόμου ώστε να μπορεί να παραμείνει στην Εθνική τράπεζα πρόεδρος.
Αν αυτό συμβεί – και έχοντας στο παρελθόν πάρει και την έγκριση του SSM – θα παραμείνει πρόεδρος στην Εθνική τράπεζα.
Αν δεν περάσει η τροπολογία είναι πιθανό η Κατσέλη να αναλάβει είτε πρόεδρος του νέου υπερταμείου που προετοιμάζει η κυβέρνηση είτε να αναλάβει κάποια θέση στην κυβέρνηση ως εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας εγνωσμένης αξίας και ικανοτήτων.

Υποσημείωση 1

Κανείς από τις μεγάλες τράπεζες δεν πιστεύει ότι θα παραμείνει η Λ. Κατσέλη λόγω νόμου.
Εμείς δεν αποκλείουμε και την παραμονή της στην Εθνική

Υποσημείωση 2

ΟΛΑ τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών που είναι επιχειρηματίες ή στελέχη που δεν έχουν σχέση με το τραπεζικό αντικείμενο θα αντικατασταθούν.
Οπότε αναμένονται περίπου ακόμη 12-14 αλλαγές στις μεγάλες τράπεζες.

Υποσημείωση 3

Η διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων από τον σύμβουλο του ΤΧΣ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι ερωτήσεις εστιάζονται στην δομή και λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου.
Πέρασαν την αξιολόγηση Eurobank και Alpha bank και έπονται οι άλλες τράπεζες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης