Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι κόντρες για το Brexit απειλούν τον Cameron - Ο εμφύλιος στο συντηρητικό κόμμα κλιμακώνεται

Bloomberg: Οι κόντρες για το Brexit απειλούν τον Cameron - Ο εμφύλιος στο συντηρητικό κόμμα κλιμακώνεται
Τα γραφεία στοιχημάτων αυξάνουν τις πιθανότητες για αποπομπή του βρετανού πρωθυπουργού μέχρι το τέλος του έτους
Ο διχασμός στο Συντηρητικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί μια όλο και αυξανόμενη απειλή για τις πιθανότητες να παραμείνει ο David Cameron πρωθυπουργός μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς οι εσωκομματικές συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο έντονες.
Τα γραφεία στοιχημάτων αυξάνουν τις πιθανότητες για αποπομπή του βρετανού πρωθυπουργού μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson και ο υπουργός Δικαιοσύνης Micahel Gove, προβεβλημένα στελέχη των Συντηρητικών που στηρίζουν την εκστρατεία για να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν ότι οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του πρωθυπουργού για τη μετανάστευση ουσιαστικά έχουν «διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου» σε επιστολή τους προς την εφημερίδα Sunday Times.
Ο διχασμός στο εσωτερικό του κόμματος των Συντηρητικών επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με ένα βουλευτή να λέει ότι οι αντιφρονούντες μπορεί να αμφισβητήσουν την ηγεσία του Cameron, ακόμη και αν κερδίσει την εκστρατεία του για να κρατήσει τη Βρετανία στην Ε.Ε.
Ειδικά η αγριότητα των επιθέσεων από τον συνεργάτη του Cameron στο υπουργικό συμβούλιο, Gove, μπορεί να καταστήσει αδύνατο για τον πρωθυπουργό να ενώσει και πάλι την κυβέρνησή του μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον Tim Bale, καθηγητή πολιτικής στο Queen Mary, University of London.
«Η επιστολή Gove και Johnson ήταν μια κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο Bale στο Bloomberg από το τηλέφωνο.
«Δεν έχουμε ξαναδεί μια τόσο σαφή ρήξη στη συμφωνηθείσα κυβερνητική πολιτική ή μια τέτοια ώθηση στη συλλογική ευθύνη του υπουργικού συμβουλίου σε οριακό σημείο, όπως είδαμε αυτό το Σαββατοκύριακο», τόνισε.
Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την 23η Ιουνίου δημοψηφίσματος και με κάποιες δημοσκοπήσεις που υποδηλώνουν ότι το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί, η συζήτηση γίνεται όλο και πιο καυστική:
Η οικονομική επιτροπή της Βουλής κατηγόρησε την Παρασκευή 27 Μαΐου και τις δύο πλευρές ότι παραπλανούν τους ψηφοφόρους με «ψεύτικα επιχειρήματα».
Έπειτα από τη δημοσίευση αρκετών αναφορών από το υπουργείο Οικονομικών που επικεντρώνονται στο πιθανό οικονομικό σοκ της εξόδου, η εκστρατεία «Φεύγουμε» επιδιώκει να ανακτήσει τον έλεγχο της συζήτησης, εστιάζοντας στην επίδραση που έχει η ένταξη στην Ε.Ε. στο κομμάτι της μετανάστευσης.
Οι αντίπαλοι του Cameron προσπαθούν να τον «κάψουν» με αφορμή μια προεκλογική υπόσχεση που έλεγε ότι θα μειώσει την ετήσια μετανάστευση σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.
Η καθαρή μετανάστευση στην Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε σε 333.000 το 2015, λίγο κάτω από το ρεκόρ όλων των εποχών, και αυξήθηκε κατά 20.000 από το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Πέμπτη 26 Μαΐου.
Με εκείνους που τάσσονται υπέρ του Brexit να εντείνουν τις προσωπικές τους επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, το γραφείο στοιχημάτων William Hill προσφέρει μία απόδοση 2/1 ή αλλιώς 33% πιθανότητα ότι ο Cameron θα δει την πόρτα της εξόδου από την πρωθυπουργία πριν από το τέλος του έτους.
Στην έναρξη της εκστρατείας προς το δημοψήφισμα, τον Φεβρουάριο, η William Hill έδινε μόλις 9% πιθανότητα να αντικατασταθεί ο Cameron εντός του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης