Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Κύπρου: Στα 50 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη α' 3μήνου 2016 - Hourican: Ικανοποιημένοι από την πρόοδο

Τράπεζα Κύπρου: Στα 50 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη α' 3μήνου 2016 - Hourican: Ικανοποιημένοι από την πρόοδο
Κέρδη 50 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το α' τρίμηνο του 2016 η Τράπεζα Κύπρου, έναντι κερδών 29 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Τα προβληματικά δάνεια (δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ ή κατά 9% το α’ τρίμηνο 2016. Παράλληλα, η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά 1 δισ., από την αρχή του έτους, σε 2,8 δισ. ευρώ.
Τα προβληματικά δάνεια (δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ ή κατά 9% το α’ τρίμηνο 2016.
Η τράπεζα καταγράφει ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση με τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 στο 14,3%, αύξηση ύψους 30 μονάδων βάσης.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους του Συγκροτήματος και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το α’ τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε 185 εκατ. ευρώ και 3,63% αντίστοιχα.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν μειωμένα κατά 7% σε σύγκριση με 198 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο 2015.
Η μείωση αντικατοπτρίζει τη μείωση στο σύνολο των δανείων, την αύξηση των αναδιαρθρώσεων, τις ενέργειες απομόχλευσης και την επίπτωση από την αποπληρωμή ομολόγου υψηλής απόδοσης από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Δεκέμβριο 2015.
Αναπροσαρμόζοντας τα έσοδα από τόκους για το ομόλογο από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα καθαρά έσοδα από τόκους για το α’ τρίμηνο 2016 μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το α’ τρίμηνο 2016 αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2015
Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, John Patrick Hourican:
«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συνολική πρόοδο που σημειώσαμε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Συνεχίζουμε και αυτό το τρίμηνο με την ίδια δυναμική τις αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων, ολοκληρώνοντας αναδιαρθρώσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των προβληματικών δανείων, με τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να μειώνονται κατά 1,0 δισ. ευρώ ή 9% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και αναμένουμε να προχωρήσουμε με περαιτέρω μείωση τα επόμενα τρίμηνα του 2016.
Η χρηματοδοτική μας δομή συνεχίζει να βελτιώνεται.
Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως τη χρηματοδότηση από τον ELA το συντομότερο δυνατό.
Είμαστε ικανοποιημένοι με την ουσιαστική πρόοδο που σημειώσαμε από την αρχή του έτους, για επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Η χρηματοδότηση από τον ELA σήμερα είναι στο 2,8 δισ. ευρώ, κατά 1 δισ. ευρώ χαμηλότερη από την αρχή του έτους.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παραμένει σε υψηλό επίπεδο και ο δείκτης κόστος προς έσοδα για το τρίμηνο ήταν στο ικανοποιητικό επίπεδο του 40%.
Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το πρώτο τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε 145 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Έχουμε ενισχύσει τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος κατά 30 μονάδες βάσης στο 14,3% μέσω κερδοφορίας και μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων».

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης