Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Ξεχάστε μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο του 2016 - Ίσως μέχρι τέλη καλοκαιριού

BlackRock: Ξεχάστε μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο του 2016 - Ίσως μέχρι τέλη καλοκαιριού
Η Yellen εκτιμάται ότι θα κρατήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία αύξηση τον Ιούλιο
Ο ισχυρός άνδρας των ομολόγων της BlackRock, Rick Rieder, είπε στο CNBC σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου ότι μία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει σίγουρα απομακρυνθεί από τον ορίζοντα, έπειτα από την πολύ κακή έκθεση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή3 Ιουνίου.
Ο επικεφαλής επενδύσεων ουσιαστικά σταθερού εισοδήματος της BlackRock δήλωσε ότι τα στοιχεία του Μαΐου για τις μισθοδοσίες ήταν «ακραία», αλλά η τάση προς χαμηλότερα επίπεδα ήταν «πραγματική», εξετάζοντας το πόσο η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 164.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.
«Είχαμε αρκετές έκτακτες προσλήψεις το προηγούμενο διάστημα», δήλωσε ο Rieder, σημειώνοντας ότι 7,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.
«Είναι περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα 13 χρόνια συνολικά».
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,7%, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση κατά 0,3%, η οποία μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία της προέδρου της Fed, Janet Yellen, σήμερα στις 19:30 για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η χειρότερη του αναμενομένου έκθεση για τις θέσεις εργασίας όσον αφορά μία πιθανή αύξηση επιτοκίων εντός του καλοκαιριού.
Η Fed συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και πάλι στα τέλη Ιουλίου.
«Νομίζω ότι η Yellen θα κρατήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία αύξηση τον Ιούλιο και βλέπουμε.
Θα δούμε πολλά δεδομένα από τώρα και μέχρι τη συνάντηση του Ιουλίου.
Θα έχουμε εκθέσεις για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ακόμη μία για την αγορά εργασίας, αλλά και για τις πωλήσεις λιανικής», σημείωσε ο Rieder.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, όταν υπάρξει μία νέα αύξηση επιτοκίων, ο Rieder είπε ότι υπάρχουν περιθώρια προτού επηρεαστεί η οικονομία.
«Αν μετακινήσετε τα επιτόκια στο 0,75% ή στο 1%, αυτό δεν πρόκειται να σκοτώσει την οικονομία», είπε.
«Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύουμε ότι θα μειώσει ακόμη και τις επιπτώσεις στην οικονομία».
Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά έπειτα από 9 και πλέον χρόνια το Δεκέμβριο του 2015.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέμενα συνέχεια στη βελτίωση των θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ περιμένουν για τον πληθωρισμό ότι θα αυξηθεί στο στόχο του 2%.
Ο Rieder δήλωσε επίσης ότι η οικονομία φαίνεται να είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.
«Ερχόμαστε από το "σημείο βρασμού", αλλά δεν νομίζω ότι θα πάμε σε ύφεση», είπε. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται να δούμε μια περίοδο πιο αργής ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης