Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Δεν θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed την ερχόμενη εβδομάδα - Υπερβολική η αντίδραση των αγορών

El Erian: Δεν θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed την ερχόμενη εβδομάδα - Υπερβολική η αντίδραση των αγορών
«Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να διακριβωθεί βάσει ποιού πιθανού σεναρίου θα εξελιχθεί η ανάκαμψη στις ΗΠΑ»
Υπερβολική χαρακτήρισε την αντίδραση των αγορών απέναντι στα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO, Mohamed El-Erian, αποκλείοντας την αύξηση των επιτοκίων της Fed την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε άρθρο γνώμης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο ίδιος εκτίμησε, ότι η μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (US Treasuries) δικαιολογείται εν μέρει υπό το φως των νέων στοιχείων.
Για τον El-Erian, η δημιουργία μόλις 38 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2016 ήταν μια απογοητευτική εξέλιξη, σημαντικά κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς για προσθήκη 160 χιλ. νέων θέσεων απασχόλησης.
Εξ ίσου απογοητευτική ήταν και η αναθεώρηση του συνολικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2016, αθροιστικά κατά 59 χιλ. θέσεις εργασίας.
Ο έγκυρος αναλυτής αναγνωρίζει, ότι αν και η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι δυναμικότερη, εν τούτοις συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό.
Για τον El-Erian, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να διακριβωθεί βάσει ποιού πιθανού σεναρίου θα εξελιχθεί η ανάκαμψη στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος θεωρεί, ότι η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed την ερχόμενη εβδομάδα ήδη περιοριζόταν από την επερχόμενη διεξαγωγή του βρετανικόυ δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 περί παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε..
Για τον El-Erian, η συμπεριφορά της αγοράς απέναντι στα στοιχεία απασχόλησης των ΗΠΑ προϊδεάζει για μεγάλη μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά ομολόγων στο υπόλοιπο του έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης