Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P: Κίνδυνος για μπαράζ υποβαθμίσεων, σε περίπτωση που αυξηθούν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια

S&P: Κίνδυνος για μπαράζ υποβαθμίσεων, σε περίπτωση που αυξηθούν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια
Τα ελλείμματα των χωρών θα ήταν υψηλότερα κατά +1% με +2%, αν τα επιτόκια βρίσκονταν πιο κοντά στον διαχρονικό μέσο όρο 
Σε περίπτωση που τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε πολλές χώρες του κόσμου αυξηθούν, τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος για ένα μπαράζ υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας, προειδοποιεί σήμερα 7/6 η Standards & Poors.
Ειδικότερα, ο Moritz Kraemer, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης, τονίζει στην έκθεση πως οι πολιτικές χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο, έχουν σώσει από τα χειρότερα αρκετές οικονομίες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα ελλείμματα των χωρών θα ήταν υψηλότερα κατά +1% με +2%, αν τα επιτόκια βρίσκονταν πιο κοντά στον διαχρονικό μέσο όρο και όχι χαμηλά όπως τώρα.
Επίσης, επισημαίνεται πως σε περίπτωση που αυξηθούν τα επιτόκια χωρίς όμως την ταυτόχρονη αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης και των κρατικών εσόδων, τότε η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Ο Kraemer έδωσε και το παράδειγμα της Federal Reserve, η οποία αύξησε ελάχιστα τα επιτόκια το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ να παρουσιάσει έλλειμμα +1,3% μεγαλύτερο από ότι προβλεπόταν.
Το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο στις χώρες της Ευρωζώνης, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να το αντιμετωπίζει ξεκινώντας την αγορά εταιρικών ομολόγων.
Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία θα έβλεπαν μία αύξηση στα ελλείμματα τους κατά +2% σε περίπτωση που δεν ίσχυε η ποσοτική χαλάρωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Γερμανία θα ήταν +1,6%.
Στην απέναντι πλευρά, οι οικονομίες που θα επωφελούνταν από ένα ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων θα ήταν οι αναδυόμενες, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδονησία και η Κίνα.
«Οι πρόσφατες βελτιώσεις στους προϋπολογισμούς πολλών χωρών είναι κυρίως αποτέλεσμα της νομισματικής επέκτασης», καταλήγει η έκθεση…

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης