Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Munchau: Εάν κερδίσει το Brexit στις 23 Ιουνίου αφήστε τη Βρετανία να αναπαυθεί εν ειρήνη

tags :
Munchau: Εάν κερδίσει το Brexit στις 23 Ιουνίου αφήστε τη Βρετανία να αναπαυθεί εν ειρήνη
Θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις αλλά όχι τόσο δραματικές όσο περιγράφονται και όχι, δεν θα ακολουθήσουν άλλα κράτη - μέλη 
«Σε συνομιλίες μου με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους ακούω συχνά ότι εάν η Βρετανία επιλέξει να αποχωρήσει από την ΕΕ κι αν αυτό αποτελεί νίκη, τότε κι άλλες χώρες μέλη ίσως θελήσουν να ακολουθούσουν. Κι αυτός ο κίνδυνος πρέπει να αποτραπεί» υποστηρίζει σε άρθρο του ο W. Munchau.
Ο αρθρογράφος των Financial Times υποστηρίζει ότι τέτοιες σκέψεις από ανώτατους ευρωπαίους αποκαλύπτουν τη σιωπηρή παραδοχή ότι το Brexit θα έχει οικονομικές συνέπειες. πρόκειται ουσιαστικά γι αυτούς που φοβούνται το άγνωστο.
Η μετατόπιση των δημοσκοπήσεων τις τελευταίες ημέρες, που δίνουν προβάδισμα στο Brexit, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο διάχυτος φόβος που καλλιεργήθηκε από την καμπάνια του «μένω στην ΕΕ» δεν είχε τελικά αποτέλεσμα.
Κι εάν αυτός ο φόβος δεν λειτούργησε στη Βρετανία δεν πρόκειται να λειτουργήσει και πουθενά αλλού.
Στη Γαλλία, ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει μια τιμωρητική στάση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο - ή τουλάχιστον ένα καθαρό διάλειμμα από όλες τις Συνθήκες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ενιαίας αγοράς.
Αντιτίθενται σε οποιαδήποτε περίπτωση ομαλής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασίλειου από την ΕΕ προτιμώντας αυτό να επιφέρει σκληρά εμπορικά μέτρα σε ότι έχει σχέση με την πρόσβαση της χώρας στην παγκόσμια αγορά ελεύθερου εμπορίου.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, εάν αυτές οι οικονομικές συνέπειες για τις οποίες όλοι μιλούν, είναι πραγματικά ρεαλιστικές.
Η απάντησή μου είναι «πιθανότατα ναι» και «φυσικά Όχι».
Θα υπάρξουν φυσικά οικονομικές επιπτώσεις αλλά όχι τόσο δραματικές όσο περιγράφονται.
Και σίγουρα όχι, τα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν θα ακολουθήσουν το δρόμο της Βρετανίας.
Ξέρω ότι το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, η Τράπεζα της Αγγλίας, ο ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν όλα εμφανίσει μελέτες που παραπέμπουν σε σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο από το Brexit.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μελέτες στηρίζονται σε μάλλον συγκεκριμένες παραδοχές σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια και, το πιο σημαντικό, για το πώς η οικονομία προσαρμόζεται σε μακροπρόθεσμη βάση - τα οποία είναι άκρως κερδοσκοπικές και σχεδόν σίγουρα λανθασμένες.
Όσο για τη βρετανική οικονομία πιστεύω ότι θα προσαρμοστεί τελικά σε αυτό το νέο καθεστώς, όπως ακριβώς προσαρμόστηκε και στην ενιαία αγορά πριν από 20 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης