Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Υπάρχει σχέδιο για διαρκή χαλάρωση των capital controls - Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης από το β’ 6μηνο του 2016

Σταθάκης: Υπάρχει σχέδιο για διαρκή χαλάρωση των capital controls - Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης από το β’ 6μηνο του 2016
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε που να μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για το πότε θα αρθούν τα capital controls, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας
Αισιόδοξος ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα μπει εκ νέου σε θετικό πρόσημο και μάλιστα με γρήγορα αποτελέσματα, εμφανίστηκε απόψε, Δευτέρα 13 Ιουνίου, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργιος Σταθάκης, μιλώντας στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «είμαι αισιόδοξος ότι το δεύτερο εξάμηνο μπαίνουμε σε θετικό πρόσημο κι ότι η οικονομία θα δείξει γρήγορα αποτελέσματα».
Ανέφερε, ακόμα, πως «η κεντρική ιδέα είναι πάρα πολύ απλή: για εμάς έχει κλείσει ένας κύκλος στον οποίο κομβικό σημείο ήταν η πρώτη αξιολόγηση και ανοίγει ένας νέος για την ελληνική οικονομία, ο οποίος μπορεί να την οδηγήσει σε βιώσιμη πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης».
Παράλληλα, κληθείς να απαντήσει σε δημοσιογράφους σχετικά με τα capital controls, ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, για διαρκή χαλάρωση των περιορισμών», ωστόσο προσέθεσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε που να μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη αυτή τη στιγμή [για το πότε θα αρθούν]».
«Η ανάταξη της οικονομίας και κυρίως τα θετικά μηνύματα από το τραπεζικό σύστημα είναι κρίσιμο σημείο για να μιλήσει κανείς για αντίστροφη πορεία στην οικονομία», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σε σχέση με τις διαμαρτυρίες πολλών επιχειρήσεων, στις οποίες οφείλονται ενισχύσεις από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, ότι η επταετία εντός της οποίας προβλέπεται να εξοφληθούν τα οφειλόμενα είναι εξαιρετικά μακρά περίοδος, ο κ. Σταθάκης επισήμανε:
«Οι παλιοί αναπτυξιακοί νόμοι είχαν μείνει για πάρα πολλά χρόνια χωρίς χρηματοδότηση, άρα η παρούσα κυβέρνηση είχε διπλή υποχρέωση να κλείσει τους παλιούς νόμους και να πληρώσει τους επενδυτές που έκαναν επενδύσεις, συνολικά 2,5 δισ.
Δεν υπάρχει προφανώς δυνατότητα άμεσης καταβολής.
Η επταετία είναι μια λύση, διότι είναι εγγυημένοι οι πόροι, έχουν προεγγραφεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.
Συνεπώς είναι μια ρύθμιση που δημιουργεί ασφάλεια αποπληρωμής για παλιούς νόμους.
Επαναλαμβάνω όμως ότι αφορά τις επενδύσεις που ήταν ή είναι υπό ολοκλήρωση».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης