Την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank ανακοινώνει η Εθνική Τράπεζα - Φραγκιαδάκης: Η ΕΤΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της

Την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank ανακοινώνει η Εθνική Τράπεζα - Φραγκιαδάκης: Η ΕΤΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της
Πρόσθετη ρευστότητα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την ΕΤΕ από την πώληση της Finansbank
Την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank γνωστοποιεί με σημερινή (15/6) ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα της πώλησης στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ διαμορφώθηκε στα 2,75 δισ. ευρώ, ενώ ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, η ρευστότητα της ΕΤΕ ενισχύεται κατά περίπου 3,6 δισ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 κατά περίπου 740 μονάδες βάση, στο 21,8%.
Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της συμμετοχής της στη Finansbank A.Ş. (99,81%) στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank S.A.Q. - QNB).
Το τίμημα της συναλλαγής είναι €2.750 εκατ.
Η μεταβίβαση συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στη Finans Finansal Kiralama A.Ş. (29,87%), στη Finans Yatırım Menkul Degerler A.Ş. (0,2%), και στη Finans Portfoy Yonetimi A.Ş. (0,02%).
Παράλληλα, η QNB αποπλήρωσε το δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους $910 εκατ., που η ΕΤΕ είχε χορηγήσει στη Finansbank, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου €3,6 δισ.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το α' τρίμηνο του 2016 αυξάνεται περίπου κατά 740 μβ και ανέρχεται στο 21.8%.
Αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση θα ανοίξει τον δρόμο για την αποπληρωμή, μετά από έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού («ΕΕΜ») της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των €2,0 δισ. μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών («CoCos») που η ΕΤΕ εξέδωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2015.
Η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από τη Συναλλαγή ώστε να μειώσει σημαντικά το χρηματοδοτικό της κόστος, μην ανανεώνοντας τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ και μειώνοντας αντίστοιχα την έκθεσή της στο μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»).
Η πώληση της Finansbank υπογραμμίζει την αφοσίωση της διοίκησης της ΕΤΕ στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Τράπεζας και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της να διοχετεύσει κεφάλαια στην ελληνική οικονομία και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σχετικά με τη συναλλαγή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε τα εξής:
«Η πώληση της συμμετοχής μας στη Finansbank αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα με την οποία η Τράπεζα επιδιώκει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και παράλληλα να τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Η ΕΤΕ είναι σήμερα η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και θα εφαρμόσει από θέση ισχύος τη στρατηγική της, που αποσκοπεί σε τρεις βασικούς στόχους: στην αύξηση της κερδοφορίας της, στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της και στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η QNB, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον στην Τουρκία και θα συνεχίσει να μεγεθύνει και να αναπτύσσει την τράπεζα».

www.bankingnews.gr 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS