Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P: Πλήγμα για τον χρηματοοικονομικό και εμπορικό κλάδο της Μ. Βρετανίας ένα ενδεχόμενο Brexit

S&P: Πλήγμα για τον χρηματοοικονομικό και εμπορικό κλάδο της Μ. Βρετανίας ένα ενδεχόμενο Brexit
Αρνητικά θα συμβάλλει και η μετεγκατάσταση πολλών ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Μ. Βρετανία 
Σε σχετική της (συμπερασματική) έκθεση αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και όχι μόνο, ένα ενδεχόμενο Brexit, η Standard & Poor's διαπιστώνει ότι το καίριο πλήγμα για το νησί θα επέλθει κυρίως στον χρηματοοικονομικό και τον εμπορικό κλάδο.
Αρχικά, το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγει το ήμισυ των συνολικών του εμπορευμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν εισάγει περίπου το 10% των συνολικών εξαγωγών του μπλοκ.
Επιπλέον, από σχετική ανάλυση της, η S&P έχει αναφέρει ότι το εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας (για το 2014) στις συναλλαγές με την Ε.Ε. φτάνει τα 50 δισ. στερλίνες.
Άρα, γίνεται αντιληπτό ότι στην περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών, η οποία θα επιφέρει και επιβολή δασμών (κάτι που δεν προβλέπει το ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης), θα επέλθει για τη νήσο ταυτόχρονα μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές αλλά και αύξηση των εξόδων για το σύνολο των εξαγωγών.
Βλέποντας το θέμα από τη νομισματική του πλευρά, η στερλίνα ήδη έχει κατρακυλήσει από τις αρχές του έτους λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει το επερχόμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, με την πτώση να αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν η χώρα αποσχιστεί από την Ε.Ε.
Η S&P επισημαίνει και την πολύ κακή εξέλιξη του πολιτικού διχασμού, ο οποίος έχει απλωθεί πάνω από την Μ. Βρετανία τους τελευταίους μήνες, όσο οι καμπάνιες για την παραμονή ή μη κορυφώνονται.
Σε ότι αφορά τη βαθμολογία του νησιού από τους οίκους αξιολόγησης, η S&P τονίζει ότι το Brexit θα οδηγήσει σε μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας το Ην. Βασίλειο, καθώς η αβεβαιότητα και η έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης θα κυριαρχήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αρνητικά θα συμβάλλει και η μετεγκατάσταση πολλών ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Μ. Βρετανία και οι οποίες απολάμβαναν μέχρι στιγμής τις ευνοϊκές συνθήκες, εντός Ε.Ε.
Σε ότι αφορά τώρα το «δυνατό χαρτί» της βρετανικής οικονομίας, τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ο οίκος, αφού θυμίζει ότι το 80% των τραπεζών έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της παραμονής, διαπιστώνει ότι τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, που είναι γενικότερα ευάλωτα στις μακροοικονομικές συνέπειες, θα αντέξουν το «χτύπημα».
Ωστόσο, το Λονδίνο θα πάψει να είναι πλέον το κέντρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενώ ταυτόχρονα θα συρρικνώσει το πλεόνασμα του κλάδου…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης