Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης: Έχουμε ελληνική κρίση νο2 – Κανείς δεν πιστεύει σε ανάπτυξη 3% με 4%

Χαρδούβελης: Έχουμε ελληνική κρίση νο2 – Κανείς δεν πιστεύει σε ανάπτυξη 3% με 4%
Το κλίμα μπορεί να αλλάξει με την επιστροφή του waiver και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είπε ο κ.Χαρδούβελης
Την θέση ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βιώνει μια ελληνική κρίση νούμερο 2 καθώς κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης του 3% με 4% διατύπωσε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο κ.Χαρδούβελης υποστήριξε ότι η στασιμότητα είναι το status quo και το ερώτημα είναι αν θα φύγουμε από τη στασιμότητα και θα πάμε μπροστά.
Όπως είπε ο κ.Χαρδούβελης, η ελληνική κρίση έφερε χειρότερη ύφεση από αυτή που βίωσαν οι ΗΠΑ με τη Great Depression.
«Σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ από το 2007 έως 2017 υπάρχει στην Ελλάδα μόνιμο κενό 20 δισ. (2.000 ευρώ ανά άτομο).
Την ίδια περίοδο το ονομαστικό χρέος θα έχει «χειροτερέψει» κατά περίπου 50 δισ. (30% του ΑΕΠ)» υπογράμμισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει με την επιστροφή του waiver και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Ωστόσο, ο κ.Χαρδούβελης άσκησε έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.
«Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει πού πάμε, δεν έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, κάνουμε δημοσιονομική προσαρμογή μόνο με φορολόγηση που είναι καταστροφικό.
Οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλη φορολογία.
Οι νέοι μας φεύγουν.
Η ελάφρυνση του χρέους έχει μεταφερθεί για το 2018» είπε ο κ.Χαρδούβελης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την ανάκαμψη από τις τράπεζες, «οι οποίες περιμένουν πρώτα την οικονομία να ανακάμψει και μετά να δώσουν νέα δάνεια».
«Η πρόκληση είναι να αποφύγουμε μια στασιμότητα διαρκείας.
Χρειαζόμαστε λίγο αέρα δημοσιονομικό που δεν μας έχει δώσει η Ευρώπη, αλλά κι εμείς δεν έχουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος για να πείσουμε την Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι μπορούν πλέον να κάνουν και χωρίς εμάς.
Είμαστε μόνοι μας.
Θα πρέπει να φτιάξουμε τη χώρα μας» υποστήριξε ο κ.Χαρδούβελης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης