Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nomura: Ελβετικό φράγκο και γιέν οι «μεγάλοι κερδισμένοι» στο συνάλλαγμα με Brexit

Nomura: Ελβετικό φράγκο και γιέν οι «μεγάλοι κερδισμένοι» στο συνάλλαγμα με Brexit
Σε περίπτωση Brexit, περισσότερο από το ευρώ θα εξασθενούσαν νομίσματα χωρών με μεγάλη παραγωγή εμπορευματικών πρώτων υλών
Την καταφυγή των επενδυτών στην «ασφάλεια» του ιαπωνικού γιέν και του ελβετικού φράγκου - οδηγώντας αμφότερα νομίσματα σε ισχυρή ανατίμηση - προβλέπει ο μεγάλος ιαπωνικός όμιλος χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών Nomura σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο αυριανό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 περί της παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε..
Ξεκαθαρίζοντας, ότι το κύριο σενάριο βάσει του οποίου πορεύεται είναι η αποφυγή του «ατυχήματος» Brexit, ο όμιλος Nomura εκτιμά, ότι στην περίπτωση που αυτό επικρατήσει η ισοτιμία του αμερικανικού έναντι του ιαπωνικού νομίσματος θα «δοκιμάσει» επίπεδα κάτω από τα 100 γιέν ανά δολάριο ΗΠΑ, ενώ καθοριστικό ρόλο για το συγκεκριμένο συναλλαγματικό ζεύγος θα διαδραματίσει η αντίδραση των ιαπωνικών αρχών.
Σε αυτήν την περίπτωση, η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) δεν αποκλείεται να παρέμβει στη διεθνή αγορά συναλλάγματος με στόχο την εξασθένηση του γιέν, ενώ το ίδιο έχει προειδοποιήσει πως θα πράξει και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB), σε περίπτωση που το ελβετικό νόμισμα ανατιμηθεί κάτω από τα 1,05 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ αν κερδίσει το Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τον όμιλο Nomura, στους «χαμένους» ενός Brexit σε ότι αφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των δέκα πλουσιότερων χωρών στον πλανήτη (G10) θα περιλαμβάνονται το ευρώ, η βρετανική στερλίνα, η νορβηγική κορώνα και η σουηδική κορώνα.
Συγκεκριμένα, το ευρώ θα εξασθενούσε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ η σουηδική και η νορβηγική κορώνα θα εξασνθενούσαν έναντι του ευρώ.
Όμως, σε περίπτωση Brexit, περισσότερο από το ευρώ θα εξασθενούσαν νομίσματα χωρών με μεγάλη παραγωγή εμπορευματικών πρώτων υλών, όπως τα δολάρια Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης