Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Τι πρέπει να ξέρετε για το Brexit, οι 5 σοβαρές εξελίξεις που έρχονται σύντομα

tags :
BlackRock: Τι πρέπει να ξέρετε για το Brexit, οι 5 σοβαρές εξελίξεις που έρχονται σύντομα
Τι θα επακολουθήσει για τη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε., το ευρώ, την ανεξαρτησία της Σκωτίας, την Τράπεζα της Αγγλίας και ποιες οι παγκόσμιες παρενέργειες
Το αποτέλεσμα 52% - 48% στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα, σχολιάζει σε άρθρο του στο blog της BlackRock o παγκόσμιος επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής, Richar Turnill.
Με το βρετανό πρωθυπουργό David Cameron να αναμένεται ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του τον Οκτώβριο, πιστεύουμε ότι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην απόκρουση των λαϊκιστικών κινημάτων σε όλη την ήπειρο, προκαλώντας περαιτέρω πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.
Βλέπουμε πέντε σημαντικές εξελίξεις από αυτή την ιστορική απόφαση.

1. Η διαδικασία εξόδου δεν θα είναι εύκολη.
Πιστεύουμε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία, καθώς οι υπάλληλοι ταξινομούν τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιτύχει νέες εμπορικές συμφωνίες με την Ε.Ε. και με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι προκύπτουσες πιθανές απώλειες στις εξαγωγές υπηρεσιών και επενδυτικών ροών κατά πάσα πιθανότητα θα συντρίψουν οποιαδήποτε οφέλη από τις χαμηλότερες πληρωμές προς την Ε.Ε.

2. Η ανεξαρτησία της Σκωτίας επιστρέφει στο τραπέζι.
Η αποχώρηση του πρωθυπουργού Cameron θέτει τις βάσεις για αλλαγή ηγεσίας εντός του καλοκαιριού στο κόμμα των Συντηρητικών, που κυριαρχείται από τους υποστηρικτές του «Φεύγουμε».
Αυτό θα μπορούσε να στήσει ένα σκηνικό μεταβλητότητας ενόσω εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και για ακόμη μία προσπάθεια από τη Σκωτία για ανεξαρτητοποίηση.

3. Είναι πιθανή μία αποδυνάμωση του ευρώ με την πάροδο του χρόνου.
Βλέπουμε, επίσης, πίεση στις ευρωπαϊκές μετοχές, στις πιστωτικές αγορές και στα ομόλογα της περιφέρειας.
Πιστεύουμε ότι η πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς θα περιοριστεί, καθώς τα κρατικά ομόλογα υψηλής ποιότητας καταγράφουν πολύ μεγάλη ζήτηση στο σημερινό κόσμο των χαμηλών επιτοκίων.

4. Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα αντιδράσει αναλόγως.
Πιστεύουμε ότι η πρώτη προτεραιότητα της θα είναι να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για την πρόληψη τυχόν πιέσεων στην αγορά.
Το μέγεθος και η μεταβλητότητα της υποχώρησης της βρετανικής στερλίνας κατά πάσα πιθανότητα θα υπαγορεύσει τις περαιτέρω αντιδράσεις.
Ακόμη περισσότερο, περιμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει το επιτόκιό της από το 0,5% στο 0 σύντομα, επιλέγοντας να επιστρέψει στην ποσοτική χαλάρωση, αντί να πιέσει τα επιτόκιά της σε αρνητικό έδαφος.

5. Οι παγκόσμιες επιπτώσεις ποικίλλουν.
Ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πιθανότατα θα οδηγήσει σε πτώση των παγκόσμιων μετοχών και των άλλων περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, μπορούμε να δούμε ότι οι αδιάκριτες πωλήσεις δυνητικά θα ανοίξουν το δρόμο για ευκαιρίες.
Οι αμερικανικές και οι ασιατικές αγορές επηρεάζονται μόνο οριακά από τη βρετανική έξοδο από την Ε.Ε. και υποστηρίζονται από ένα συνδυασμό χαλαρής νομισματικής πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Μια υποχώρηση του βρετανικού νομίσματος θα ωφελήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις με κέρδη από το εξωτερικό, αλλά οι εγχώριοι τομείς, όπως οι κατασκευαστικές εταιρείες κατοικιών, το λιανικό εμπόριο και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες φαίνονται ευάλωτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης