Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Center on Budget and Policy Priorities: Ισχυρό δολάριο, εμπορικά ελλείμματα και άνοδος του εθνικισμού, λόγω Brexit

Center on Budget and Policy Priorities: Ισχυρό δολάριο, εμπορικά ελλείμματα και άνοδος του εθνικισμού, λόγω Brexit
Πιθανή η διεξαγωγή αντίστοιχων δημοψηφισμάτων και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Στο εγγύς μέλλον η λίρα κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει υποτιμημένη σε σύγκριση με το αμερικανικό δολάριο, κάτι που θα οδηγούσε σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, εκτιμά ο Jared Bernstein του Center on Budget and Policy Priorities, σχετικά με τον αντίκτυπο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, εκτιμά πως η ενίσχυση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του Brexit, θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) να αναβάλει περαιτέρω την αύξηση των δολαριακών επιτοκίων.
Ο Bernstein προβλέπει, ακόμα, πως η Σκωτία θα προχωρήσει σε δικό της δημοψήφισμα για την αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένταξη στην Ε.Ε., ενδεχόμενο πολύ πιθανό, καθώς η χώρα ψήφισε υπέρ του «Μένουμε».
Τέλος, εκτιμά πως ανάλογα με το πόσο σκληρή θα είναι η ΕΕ στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά -που αναμένει να είναι πολύ δύσκολες- ενδεχομένως να δούμε δυνάμεις σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε εκείνες όπου καταγράφεται άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, να ασκούν πιέσεις για παρόμοια δημοψηφίσματα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης