Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποβαθμίζει σε «ΑΑ» την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ε.Ε. η Standard and Poor's – Σταθερό το outlook

Υποβαθμίζει σε «ΑΑ» την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ε.Ε. η Standard and Poor's – Σταθερό το outlook
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η Standard and Poor's, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit.
Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε σε «ΑΑ» την βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας του μπλοκ, από «ΑΑ+» που ήταν μέχρι πρότινος.
Επίσης, επιβεβαίωσε σε «A-1+» την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση.
Ωστόσο, το προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) παρέμειναν σταθερές.
Όπως αναφέρει η έκθεση, λόγω της επικείμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η συνοχή, ο μακροπρόθεσμος κεφαλαιακός προγραμματισμός και οι προσαρμογές σε βασικά χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις θα υπόκεινται σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα μελλοντικά.
Ο οίκος τονίζει πως το Brexit θα έχει ως αποτέλεσμα χρονοβόρες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις των συμφωνιών που ίσχυαν ανάμεσα σε Ε.Ε. και Βρετανία, επισημαίνοντας όμως πως αναμένει μία επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών, ανάμεσα στα υπόλοιπα 7 κράτη.
Άλλο ενδιαφέρον κομμάτι της έκθεσης, είναι η εκτίμηση του οίκου πως σημαντικό ρόλο στο οικονομικό μέλλον του μπλοκ θα παίξουν οι ικανότητα και προθυμία των 10 πλουσιότερων κρατών – μελών, τα οποία είναι και αυτά που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού.
Επιπλέον, αναμένεται και μία σταδιακή μείωση στην δανειοδοτική δραστηριότητα της Ε.Ε., ειδικά τώρα που ο ESM (European Stability Mechanism) είναι έτοιμος, διαθέτοντας και τον κατάλληλο όγκων κεφαλαίων, να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε ορισμένα κράτη – μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης