Τελευταία Νέα
Διεθνή

Van Rompuy: Τραγωδία για το Ην. Βασίλειο η έξοδος από την Ε.Ε. - Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της Ε.Ε.

Van Rompuy: Τραγωδία για το Ην. Βασίλειο η έξοδος από την Ε.Ε. - Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της Ε.Ε.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να υλοποιηθεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 
Την εκτίμηση ότι οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) ψήφισαν ενάντια στα ίδια τους τα συμφέροντα διατύπωσε σήμερα, Τρίτη 5 Ιουλίου, ο Herman Van Rompuy, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «τραγωδία» για το Ηνωμένο Βασίλειο την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως η νοοτροπία απομονωτισμού του Η.Β. ήταν αυτή που έκοψε το συναισθηματικό δεσμό με την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Rompuy, το Brexit αποτελεί τροχοπέδη για το Η.Β., ενώ θα πλήξει τη χώρα τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Η λέξη «λάθος» είναι λίγη για να χαρακτηρίσει την απόφαση του Η.Β., υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες που δέχεται ο Jean Claude Juncker, πρόεδρος της Κομισιόν, σχετικά με τις ευθύνες που φέρει για το Brexit, ο Rompuy διαφώνησε και εκτίμησε ότι οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στο εσωτερικό του ΗΒ.
Ειδικότερα, έκανε αναφορά στη στάση της κυβέρνησης των Συντηρητικών και στο ρόλο του λαϊκιστικού Τύπου.
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ήταν αυτή που εκστράτευσαν ή παρενέβησαν, αλλά επρόκειτο για ένα βρετανικό ζήτημα και οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στο εσωτερικό της χώρας», είπε συγκεκριμένα.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, σημειώνει ότι πολλά θα συμβούν μέχρι την ημέρα της οριστικής εξόδου, αλλά και ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι το αποτέλεσμα δε θα γίνει σεβαστό, δεδομένης της βρετανικής παράδοσης.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να υλοποιηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημείωσε.
Επιχειρώντας να αναλύσει κάποιες από τις αιτίες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Rompuy αναφέρεται στην έλλειψη συναισθηματικού δεσμού με την Ευρώπη, αφού για τους Βρετανούς η Ε.Ε. ήταν κυρίως ένα οικονομικό σχέδιο και πεδίο συναλλαγών – ενώ για τα υπόλοιπα κράτη μέλη ένα σχέδιο ειρήνης – στην γεωγραφική παράμετρο, καθώς και στην ιστορία της Κοινοπολιτείας, η οποία έχει ενισχύσει τη νοοτροπία της αυτονομίας.
Όσον αφορά στις ενδεχόμενες συνέπειες του Brexit για την Ε.Ε., ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ε.Ε. δε θα καταρρεύσει, αλλά θα κρατηθεί στη ζωή λόγω των κοινών αξιών, συμφερόντων και ιδεών.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα σε χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης θα απειλούσε την Ε.Ε. και το συγκεκριμένα κράτος-μέλος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μέλλον της Ε.Ε., ο Rompuy δήλωσε ότι δεν είναι υπέρμαχος μεγάλων αλλαγών στις συνθήκες, αφού αυτές θα μπορούσαν υπό τις τρέχουσες συνθήκες να οδηγήσουν σε λιγότερη Ευρώπη, ενώ θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας ανανεωμένος δυναμισμός, ο οποίος σχετίζεται από τη μία μεριά με μια Ευρώπη που θα παρέχει περισσότερα ορατά αποτελέσματα, στον τομέα της απασχόλησης για παράδειγμα, και από την άλλη με την Ευρώπη των αναγκαίων, όπως είναι η Ενεργειακή Ένωση, η Ψηφιακή Αγορά, οι τιμές περιαγωγής, η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, η πρόοδος της Τραπεζικής Ένωσης κλπ.
Υπογράμμισε ακόμα ότι με την αποχώρηση του ΗΒ δεν βλέπει καμία ανάγκη για μια Ευρώπη δύο ή περισσότερων ταχυτήτων, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω ιδέα επινοήθηκε από αυτούς που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που εμπόδιζαν την πρόοδο της Ε.Ε., άποψη με την οποία ο ίδιος διαφωνεί, ενώ σχολίασε ότι σε έναν τομέα θα μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω η Ε.Ε. χωρίς το ΗΒ: αυτόν της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης