Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης: Η Κύπρος εξέπληξε τις αγορές - Προτεραιότητα η προσέλκυση νέων επενδύσεων

Χαρδούβελης: Η Κύπρος εξέπληξε τις αγορές - Προτεραιότητα η προσέλκυση νέων επενδύσεων
Η κυπριακή οικονομία διαγράφει πολύ θετική πορεία, ωστόσο η Κύπρος θα πρέπει να πιάσει την επενδυτική βαθμίδα και να δημιουργήσει συνθήκες για προσέλκυση νέων επενδύσεων
Η Κύπρος έχει εκπλήξει τις αγορές, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γκίκας Χαρδούβελης.
Η κυπριακή οικονομία διαγράφει πολύ θετική πορεία, ωστόσο η Κύπρος θα πρέπει να πιάσει την επενδυτική βαθμίδα και να δημιουργήσει συνθήκες για προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης της Eurobank σε σχέση με την πρώτη έκδοση του Eurobank Cyprus Quarterly Economics Monitor, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η Κύπρος εξέπληξε με τη δημοσιονομική της πρόοδο μετά τα δραματικά γεγονότα του Μάρτη του 2013.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, είπε, βελτιώνεται σταθερά και έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η Κύπρος, σημείωσε, εξέπληξε τις διεθνείς αγορές διότι αλλάζουν προς το θετικό και τα πράγματα, πάνε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε.
Οι προβλέψεις και οι ενδείξεις, πρόσθεσε, συνηγορούν υπέρ της θετικής προοπτικής της κυπριακής οικονομίας.
Τόνισε ότι η ΕΚΤ που είναι αυστηρή και δύσκολη στις προβλέψεις της, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2016 θα είναι 2,7% και το 2017 θα ανέλθει στο 2,9% και το 2018 προβλέπει ότι θα ανέβει στο 3,3% .
O κ. Χαρδούβελης είπε ακόμη ότι η τουριστική βιομηχανία στο νησί διαγράφει ανοδική πορεία, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και σε επίπεδο εσόδων.
Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, ο καθηγητής ανέφερε ότι η Κύπρος και σε αυτό το κομμάτι εντυπωσίασε διότι κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα σχεδόν στο μηδέν το 2014, κατάφερε να εξέλθει γρήγορα του μνημονίου, ισοσκέλισε τον προυπολογισμό το 2015 και αναμένεται να έχει πλεόνασμα 3% το 2017 και 4% το 2018.
Υπέδειξε ότι η οικονομία της Κύπρου «τρέχει» και δεν χρειάζεται να πάρει πλέον άλλα σκληρά μέτρα κυπριακή κυβέρνηση.
"Κάτι τέτοιο θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και θα αποτελέσει μία ασφάλεια ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί" παρατήρησε..
Αναφορικά με αρνητικά ρίσκα που ενδεχομένως να τεθεί αντιμέτωπη η Κύπρος ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπέδειξε ότι όλοι θα πρέπει να χειριστούν το όλο θέμα «με απαλότητα» κατά την έκφραση του και όχι απότομα.
Υπέδειξε ότι οι μεταρρυθμίσεις, που βασικά δεν τελειώνουν ποτέ, δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουν την οικονομία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε σχέση με το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, ο καθηγητής αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της Cyta εξέφρασε την άποψη οτι θα πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποίησει διαφορετικά, "θα μείνει στη γωνιά".
Σε ότι αφορά ενδεχόμενες εξελίξεις που θα επενεργήσουν ακόμη πιο θετικά στην κυπριακή οικονομία ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε την προοπτική τα ευρήματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ να είναι αυξημένα.
Σε ότι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα ο κ Χαρδούβελης υπογράμμισε πως το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είχε υποστεί ένα μεγάλο σοκ το 2013 και παρά το γεγονός αυτό οι κύπριοι καταθέτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τις τράπεζες και τα στοιχεία της ΚΤ δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των καταθέσεων.
Η εξέλιξη αυτή, είπε, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, διότι, όπως εξήγησε, ο κύπριος εμπιστεύεται το τραπεζικό του σύστημα, παρά τη βλάβη που το προξένησε το 2013 ενώ άρχισαν να έρχονται στο νησί καταθέσεις.
Οι κυπριακές τράπεζες βρίσκουν τρόπο παραχωρώντας δάνεια και την ίδια ώρα μειώνεται και η εξάρτηση τους από την ΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης