Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Γιατί οι αναπτυγμένες οικονομίες πρέπει να διδαχθούν από τις αναπτυσσόμενες

El-Erian: Γιατί οι αναπτυγμένες οικονομίες πρέπει να διδαχθούν από τις αναπτυσσόμενες
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz περιγράφει πως το Brexit αλλά και η πορεία των αμερικανικών ομολόγων αλλάζουν τα δεδομένα στις αναπτυγμένες οικονομίες
Με αφορμή την αποσταθεροποίηση της στερλίνας λόγω Brexit αλλά και την πτωτική πορεία των αμερικανικών ομολόγων, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Mohamed A. El-Erian επισημαίνει για μία ακόμα φορά αυτό που υποσηρίζει από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες πρέπει να διδαχθούν από τις αναπτυσσόμενες.
Όπως προκύπτει σε άρθρο του στο Bloomberg, το πλαισιο στο οποίο κινούνται μέχρι σήμερα οι οικονομολόγοι ήταν επιφανείακό και κατά συνέπεια αποδείχθηκε λανθασμένο.
Κι αυτό γιατί:
1. Τα επίπεδα χρέους αυξάνονται συνεχώς
2. Οι επενδύσεις επηρεάζουν τεχνικά την ανάπτυξη και την ευημερία.
3. Η τριπλέτα της ανισότητας (εισόδημα, ευμερία και ευκαιρίες) επιδεινώνεται.
4. Η πολιτική πόλωση ενισχύεται από τη δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο, στις επιχειρήσεις αλλά και των γνώμη των ειδικών.
Όπως υποστηρίζει ο El Erian, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, οι προηγμένες οικονομίες άρχισαν να επανέρχονται σε χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν κυρίως οι αναδυόμενες οικονομίες.
Μεταξύ αυτών είναι:
* Η ασυνήθιστα αργή οικονομική ανάπτυξη παρά την τεράστια ώθηση από την νομισματική πολιτική.
* Υψηλά επίπεδα ανεργίας και υποαπασχόλησης
* Ο κίνδυνος ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός νέων να είναι άνεργοι.
* Η κρίση χρέους εντός της ευρωζώνης.
Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι προηγμένες οικονομίες θα πρεέπιε να διδαχθούν από τις αναπτυσσόμενες.

Το brexit και η αγγλική λίρα

Η ψηφοφορία-σοκ υπέρ του Brexit επέφερε μεταβλητότητα στη λίρα, έκανε πιο πολύπλοκες τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τους σημαντικότερυς εμπορικούς εταίρους του, ενώ εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθούν οι άμεσες επενδύσεις και κατά συνέπεια οι εισροές κεφαλαίων.
Αυτού του είδους η αβεβαιότητας που είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες από τις προηγούμενες οικονομίες μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το νόμισμα.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ βιώνουν επίσης μια ασυνήθιστη κατάσταση.
Ως μια μεγάλη χώρα, οι ΗΠΑ παροδοσιακά είχαν τον έλεγχο τόσο της οικονομικής όσο και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.
Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να μπορεί να καθορίσει το οικονομικό της μέλλον, όπως φαίνεται δεν μπορεί να ελέγξει τα κρατικά της ομόλογα, που επηρεάζουν από εξωγενείς παράγοντες.
Σύμφωνα με τον El Erian οι τιμές των κρατικών ομολόγων συναντιούνται περισσότερο στις ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα πρέπει ασχοληθεί για αρκετό χρονικό διάστημα αξιολόγων της εξωτερικές εξελίξεις αλλά και τον τρόπου που επηρεάζουν την αμερικανική οικονομία.

Συμπέρασμα

Στο πλαίσιο, καταλήγει ο El Erian είναι πολύ πιθανό να δούμε να συμβαίνουν απίθανα και αδιανόητα πράγματα στις προηγμένες οικονομίες, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι των δυτικών οικονομιών να πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται όπως σκέφτεται ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης