Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ευρωπαίοι είναι «άνετοι» με τις ιταλικές τράπεζες - Η ΕΚΤ «μαγειρεύει» τα stress tests ΑΜΚ μόνο 8-9 δισ

Οι ευρωπαίοι είναι «άνετοι» με τις ιταλικές τράπεζες - Η ΕΚΤ «μαγειρεύει» τα stress tests ΑΜΚ μόνο 8-9 δισ
Να σημειωθεί ότι οι Ιταλικές τράπεζες έχουν εκδώσει 200 δισεκ. ομολογιακά δάνεια εκ των οποίων τα 65 δισεκ. κατέχουν ιδιώτες Ιταλοί.
Στο Eurogroup στις 11 Ιουλίου του 2016 οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ εμφανίστηκαν χαλαροί και σχετικά άνετοι με τις Ιταλικές τράπεζες, όχι όμως το ΔΝΤ που προειδοποιεί ότι οι αδύναμες ιταλικές τράπεζες θα μπορούσαν να πλήξουν όλο το ιταλικό τραπεζικό σύστημα... 
Οι μετοχές των Ιταλικών τραπεζών έχουν καταβαραθρωθεί, υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες, χρειάστηκε να δημιουργηθεί ο Άτλαντας με 4,5 δισεκ. κεφάλαιο για να βοηθήσει τις τράπεζες και πολλές εικασίες…ότι θα χρειαστούν 40 δισεκ. κεφάλαια, θα ενεργοποιηθεί το bail in και ότι θα πληγούν οι ομολογιούχοι.
Να σημειωθεί ότι οι Ιταλικές τράπεζες έχουν εκδώσει 200 δισεκ. ομολογιακά δάνεια εκ των οποίων τα 65 δισεκ. κατέχουν ιδιώτες Ιταλοί.
Παρά τις διάχυτες φήμες και ανησυχίες, οι αξιωματούχοι του Eurogroup εμφανίστηκαν άνετοι, είπαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ότι θα διατηρηθεί το καθεστώς του bail in και ότι δεν υφίσταται θέμα κρατικών ενισχύσεων.
Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι οι ευρωπαίοι εύλογα υποβάθμισαν το πρόβλημα για να μην πυροδοτήσουν πανικό και δραματικές πιέσεις στις μετοχές.
Όμως η αλήθεια κρύβεται σε μια πολύ εύστοχη δήλωση του Schaeuble του γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος δήλωσε ας μην βιαζόμαστε, ας περιμένουμε τα stress tests στις 29 Ιουλίου του 2016 που θα διεξάγει η ΕΚΤ.
Ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ συμμετέχει στο Eurogroup και το εύλογο ερώτημα είναι….δεν έχει ενημερώσει το Eurogroup για το που βρίσκονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ιταλικών τραπεζών;
Προφανώς και έχει ενημερώσει.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν στα stress tests για τις Ιταλικές τράπεζες θα είναι όχι  40 δισεκ. που έχει εκτιμηθεί αλλά 8 με 9 δισεκ. ευρώ προφανώς για ένα σύστημα 600 τραπεζών όπως το Ιταλικό τα 8 με 9 δισεκ. είναι διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Όταν ο Schaeuble δηλώνει «ας περιμένουμε τα stress tests» προφανώς και γνωρίζει το εύρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν στις ιταλικές τράπεζες και έτσι εξηγείται γιατί το Eurogroup εμφανίζεται χαλαρό…

Προειδοποιεί το ΔΝΤ: Οι προβληματικές τράπεζες στην Ιταλία μπορεί να πλήξουν όλο τον κλάδο - Με bail in οι διασώσεις

Οι αδύναμες Ιταλικές τράπεζες θα μπορούσαν να πλήξουν συνολικά το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ιταλία έχει πεδίο εφαρμογής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εάν είναι αναγκαίο το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο δηλαδδή την οδηγία BRRD και το bail in.
Οι επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο οδηγούν σε καθοδική αναθεώρηση του Ιταλικού ΑΕΠ τόσο το 2016 όσο και το 2017.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η ασθενής ανάπτυξη της Ιταλίας θα μπορούσε να πλήξει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία
Κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Brexit έχει αυξημένους καθοδικούς κινδύνους για την Ιταλία
Η Ιταλική παραγωγή θα επιστρέψει στην προ του 2008 επίπεδα γύρω στο 2025.
Κατά το ΔΝΤ οι αρχές αντιμετωπίζουν μια ιστορική πρόκληση.
Θα πρέπει να μειωθεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας ταχύτερα και ταυτόχρονα να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Το πρόβλημα της Ιταλίας σε αριθμούς

Στην Ιταλία τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 360 δισεκ. και αντιστοιχούν στο 19% του ΑΕΠ της Ιταλίας.
Τα συνολικά προβληματικά ανοίγματα φθάνουν τα 360 δισεκ. και ο πυρήνας των NPLs των προβληματικών δανείων φθάνει τα 200-210 δισεκ. ευρώ.
Τα 360 δισεκ. αντιστοιχούν στο 19% του Ιταλικού ΑΕΠ.
Η Ιταλική τράπεζα Banca Monte Dei Paschi di Siena είναι μια προφανώς προβληματική αλλά όχι δραματικά προβληματική περίπτωση.
Ας δώσουμε ορισμένα στοιχεία.
Η Monte Dei Paschi διαθέτει 173,6 δισεκ. ευρώ ενεργητικό δηλαδή είναι όσο η Εθνική και η Πειραιώς μαζί.
Η διαφορά όμως είναι ότι η Ιταλική τράπεζα διαθέτει 9,6 δισεκ. κεφάλαια common equity έναντι περίπου 15 δισεκ. των δύο τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς μαζί.
Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Monte Dei Paschi ανέρχονται στο 49% των δανείων όσο είναι και στην Ελλάδα.
Σε απόλυτα μεγέθη τα NPEs της Monte Dei Paschi ανέρχονται σε 47 δισεκ. ενώ της Πειραιώς και Εθνικής τράπεζας φθάνουν τα 58,5 δισεκ. ευρώ άρα στην Ελλάδα χειρότερη η κατάσταση.
Τα NPLs της Ιταλικής τράπεζας φθάνουν στα 24 δισεκ.
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από την Monte dei Paschi να μειώσει έως το 2018 τα προβληματικά δάνεια.
Από τα 46 δισεκ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2015 σε 38,9 δισεκ στο τέλος του 2017 και στα 32,6 δισεκ μέχρι το τέλος του 2018.
Με όρους NPLs θα πρέπει να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια από 24 δισεκ. στο τέλος του α΄ 6μήνου του 2016 σε 18,4 δισεκ. το 2017 και 14,6  δισ μέχρι το 2018.
Η Monte dei Paschi ήδη έχει πουλήσει 2 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα πουλήσει επιπλέον 1 δισεκ. με βάση το business plan το οποίο προφανώς πρέπει να αναθεωρηθεί επιθετικότατα.
Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμη η σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Monte dei Paschi είναι πολύ καλύτερη των ελληνικών τραπεζών.
Διαθέτει 119,5 δισεκ. καταθέσεις όσες είναι οι καταθέσεις στο σύνολο τους στην Ελλάδα πλην δημοσίου ενώ τα δάνεια ανέρχονται σε 113 δισεκ. με τα 52 δισεκ. να είναι στεγαστικά δάνεια.
Η Ιταλική Monte dei Paschi με 173,6 δισεκ. ενεργητικό εμφάνισε 93 εκατ κέρδη, καθαρά έσοδα από τόκους 548 εκατ και συνολικά έσοδα 1,18 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2016.
Εμφάνισε 645 εκατ έξοδα, 349 εκατ προβλέψεις ενώ τα προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν σε 541 εκατ.
Της Monte dei Paschi τα NPΕs είναι 47 δισεκ ή 49% των δανείων και τα NPLs στα 24 δισεκ.

Η περιπετειώδης πορεία της Monte dei Paschi

Η Monte dei Paschi είναι η τρίτη τράπεζα της Ιταλίας και η παλαιότερη στην Ευρώπη.
Οι ζημίες από τα παράγωγα, τις οποίες απέκρυψε έπληξαν την εμπιστοσύνη των καταθετών, παρ΄ όλα αυτά ακόμη διατηρεί επαρκείς καταθέσεις.
Για την ιστορία η Monte dei Paschi χρησιμοποίησε οχήματα για να ανοίξει θέσεις στα παράγωγα που τα ονόμασε με ελληνικά ονόματα (όχι τυχαία) «Santorini» και «Alexandria» τα οποία προκάλεσαν τεράστιες ζημίες.
Το Ιταλικό δημόσιο για να διασώσει την τράπεζα συμμετείχε σε ανακεφαλαιοποίηση και απέκτησε το 4% της ιταλικής τράπεζας.
Μόνο τα 2 τελευταία χρόνια ανακεφαλαιοποιήθηκε με 8 δισεκ. αλλά η χρηματιστηριακής της αξία έχει καταρρεύσει.
Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi έχει καταρρεύσει στα 964 εκατ δηλαδή μηδέν βρίσκεται δηλαδή στα επίπεδα των ελληνικών τραπεζών.
Επίσης θυμίζουμε ότι η Monte dei Paschi είχε βρεθεί σε άκρως δυσμενή θέση στα stress tests της ΕΚΤ του 2014 και σίγουρα και στα stress tests της 29ης Ιουλίου του 2016.

Η αξία με όρους P/BV

Η Monte Dei Paschi εμφανίζει P/BV στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών 0,10 δηλαδή μηδέν.
Στα επίπεδα αυτά βρίσκονταν οι ελληνικές τράπεζες το 2015 και τον Φεβρουάριο του 2016.
Που βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες;
P/BV
Εθνικής 0,26
Alpha 0,32
Πειραιώς 0,17
Eurobank 0,22

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ιταλία με κριτήριο το ενεργητικό total assets


Οι οικονομικές επιδόσεις α΄ τριμήνου του 2016 της Monte Dei Paschi


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης