Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Reuters: Ως τον Σεπτέμβριο του 2016 το 1/3 των διοικήσεων στις ελληνικές τράπεζες θα έχει αλλάξει

Reuters: Ως τον Σεπτέμβριο του 2016 το 1/3 των διοικήσεων στις ελληνικές τράπεζες θα έχει αλλάξει
Για κυβερνητικές προσπάθειες, με στόχο να παραμείνει στη θέση της η Λ. Κατσέλη, κάνει λόγο το Reuters
Στις επικείμενες αλλαγές των διοικητικών συμβουλίων (ΔΣ) στις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται με σημερινό (13/7) δημοσίευμά του το έγκριτο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το 1/3 των ΔΣ των ελληνικών τραπεζών θα έχει αλλάξει.
Στόχος αυτών των αλλαγών, που αποτελούν προαπαιτούμενο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, είναι να ισχυροποιηθεί η εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες, ανέφεραν τραπεζίτες, με γνώση του ζητήματος, που μίλησαν στο Reuters.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως παραδοσιακά οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιχειρηματίες, συνδικαλιστές και σε ορισμένες περιπτώσεις πολιτικούς στα συμβούλιά τους.
Ωστόσο, ως όρο του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα συμφώνησε να επιχειρήσει να «απολιτικοποιήσει» τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, να ενισχύσει το επίπεδο εμπειρίας των ΔΣ και να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση, ανέφερε τραπεζίτης στο Reuters.
Σημειώνεται πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) της χώρας προσέλαβε εξωτερικούς συμβούλους για την αξιολόγηση των ΔΣ των τραπεζών, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως 18 μέλη των ΔΣ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας πρέπει να αντικατασταθούν.
«(Οι τράπεζες) θα πρέπει να αντικαταστήσουν περίπου 15 με 18 διοικητικά μέλη, κυρίως μη εκτελεστικά, εκ των οποίων πολλοί επιχειρηματίες και ορισμένοι συνδικαλιστές», επισήμανε ανώτερος τραπεζίτης με γνώση του ζητήματος στο Reuters.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank έχουν συνολικά 58 μέλη στα ΔΣ τους.
Το ΤΧΣ έχει επιβεβαιώσει ότι έστειλε την έκθεση των συμβούλων στην κεντρική τράπεζα (ΤτΕ) και τις τράπεζες, αλλά δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, πάντως, οι διοικητές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή τραπεζική εμπειρία σε ανώτατο διοικητικό επίπεδο, να μην έχουν περίοπτη θέση σε πολιτικό κίνημα και να μην κατείχαν κυβερνητική θέση τουλάχιστον τα τελευταία 4 έτη.
«Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στους ανώτερους τραπεζίτης», ανέφερε πηγή από το τραπεζικό περιβάλλον στο πρακτορείο.
Η πρόεδρος της Εθνικής Τραπέζης, Λούκα Κατσέλη, πιθανόν να φύγει, σημείωσε ο ίδιος τραπεζίτης, ενδεχόμενο που δεν ευχαριστεί την κυβέρνηση, σύμφωνα με έτερη τραπεζική πηγή.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της χώρας, με στόχο να αλλάξουν συγκεκριμένη πτυχή του κανόνα, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της Κατσέλη στη θέση της προέδρου της Εθνικής Τραπέζης», σημείωνε πηγή του Reuters.
Η συμβουλευτική εταιρεία Spencer Stuart διεξήγαγε την αξιολόγηση τον Απρίλιο του 2016, ενώ γνωστοποίησε τα πορίσματα στην Τράπεζα της Ελλάδας μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει λάβει το κομμάτι που την αφορά, ενώ πλέον έχουν προθεσμία έως τον Ιούλιο για να γνωστοποιήσουν στο ΤΧΣ τις αλλαγές, τις οποίες και θα πρέπει να εφαρμόσουν το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης