Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος είναι ο Boris Johnson, ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου και νέος ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας

Ποιος είναι ο Boris Johnson, ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου και νέος ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας
Οι ρατσιστικές του πεποιθήσεις και οι ακραίες του αναφορές αποδεικνύουν πως είναι τουλάχιστον «ακατάλληλος» για την θέση του υπουργού Εξωτερικών
Το θέμα που κυριαρχεί από χθες 13/7 το βράδυ και θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα στην επικαιρότητα, είναι η επιλογή του Boris Johnson ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
Για αρχή, να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είχε αποκλείσει στο παρελθόν οποιαδήποτε συμμέτοχη του σε ένα κυβερνητικό σχήμα.
Αν μη τι άλλο, το προφίλ του πολιτικού που αναλαμβάνει το τόσο δύσκολο και ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εξωτερικών, απαιτεί έναν άνθρωπο επικοινωνιακό, με καλές διπλωματικές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες και, κυρίως, ανοικτόμυαλο.
Από τα παραπάνω, ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου απολαμβάνει μόνο τις έντονες επικοινωνιακές ικανότατες, οι οποίες και του χάρισαν τη «νίκη» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit.
Ωστόσο, οι ρατσιστικές πεποιθήσεις και οι ακραίες αναφορές του κατά καιρούς, αποδεικνύουν πως είναι τουλάχιστον «ακατάλληλος» για την θέση του υπουργού Εξωτερικών, ειδικά όταν μιλάμε για τη δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτός από τα «πυρά» που έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν κατά των μουσουλμανικών κοινοτήτων (έχασε όμως τη δημαρχία του Λονδίνου από τον μουσουλμάνους Sadiq Khan!) και τις υποτιμητικές του εκφράσεις για Κίνα και Αφρική, ο κ.Johnson έχει επιτεθεί και σε συγκριμένους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας.
Ενδεικτικά, είχε παρομοιάσει τον Vladimir Putin με έναν χαρακτήρα από την ταινία Harry Potter (!), τον Dobby το ξωτικό.
«Αν και μοιάζει με τον Dobby, είναι ένας αδίστακτος τύραννος», είχε δηλώσει.
Για την υποψήφια Πρόεδρο τον Ηνωμένων Πολιτειών, την Hillary Clinton, είχε αναφέρει πως του θυμίζει «μια σαδίστρια νοσοκόμα μέσα σε μία κλινική».
Ο πρώην Δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας έφτασε στο σημείο να σατιρίσει ακόμα και την προσωπική ζωή του Τούρκου Προέδρου, Tayyip Erdogan.
Τέλος, στις πιο ακραίες δηλώσεις που έχει κάνει, ο Boris, αντιδρώντας στην στήριξη του πλανητάρχη στο Bremain, ανέφερε πως «ο Αμερικανός Πρόεδρος απεχθάνεται τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της κενυατικής του καταγωγής» (!).
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι όλα τα βρετανικά (και όχι μόνο) πρακτορεία προβλέπουν μία σειρά από διπλωματικά επεισόδια για το Ηνωμένο Βασίλειο, ως απόρροια της ακραίας ρητορικής του Johnson.
Κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο, αν και, κατά προσωπική άποψη, προβλέπεται ο Boris να «ηρεμήσει» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω των νέων αρμοδιοτήτων αλλά και της σωφροσύνης που διακρίνει την Theresa May.
Παρόλα αυτά όμως, η ευρεία υποστήριξη που λαμβάνει εντός του στρατοπέδου των Συντηρητικών, σε συνδυασμό με την νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα, του «χάρισαν» την καρέκλα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης