Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

McKinsey: Φτωχότεροι από τους γονείς τους; - Μια νέα προοπτική για την εισοδηματική ανισότητα

tags :
McKinsey: Φτωχότεροι από τους γονείς τους; - Μια νέα προοπτική για την εισοδηματική ανισότητα
Τα εισοδήματα παραμένουν σταθερά ή μειώνονται και αυτό αποτελεί πιθανή τάση για την επόμενη 10ετία
Τα πραγματικά εισοδήματα στα 2/3 των νοικοκυριών σε 25 προηγμένες οικονομίες σταθεροποιήθηκαν ή μειώθηκαν μεταξύ του 2005 και του 2014.
Αν δεν ληφθούν μέτρα, το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να έχει διαβρωτικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αναφέρει νέα έκθεση της McKinsey Global Institute.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε προηγμένες οικονομίες από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σε θέση να προβλέπουν ότι θα είναι σε καλύτερη θέση από τους γονείς τους.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η υπόθεση αυτή αποδείχθηκε σωστή, εκτός από μια σύντομη διακοπή στη δεκαετία του 1970.
Η έντονη αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας και της απασχόλησης κατά τα τελευταία 70 χρόνια όλα τα νοικοκυριά βίωσαν αύξηση των εισοδημάτων, τόσο πριν όσο και μετά την καταβολή των φόρων τους.
Μεταξύ του 1993 και του 2005, μόνο το 2% των νοικοκυριών σε 25 προηγμένες οικονομίες είδε πραγματική αύξηση των εισοδημάτων.
Ωστόσο, αυτή η εξαιρετικά θετική εξέλιξη των εισοδημάτων έχει λήξει.
Μια νέα έκθεση της McKinsey Global Institute, με τίτλο φτωχότεροι από τους γονείς τους….διαπιστώνει ότι μεταξύ του 2005 και του 2014, τα πραγματικά εισοδήματα στις 25 πιο προηγμένες οικονομίες ήταν σταθερά ή μειώθηκαν για 65 έως 70% των νοικοκυριών ή πάνω από 540 εκατομμύρια ανθρώπους.
Και ενώ οι δημόσιες μεταφορές και οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές μετρίασαν μερικώς τις επιπτώσεις, μόνο το ¼ του  συνόλου των νοικοκυριών είδε να διατηρεί σταθερά εισοδήματα.
Τα ευρήματα αυτά παρέχουν μια νέα προοπτική για την αυξανόμενη συζήτηση στις προηγμένες οικονομίες σχετικά με την εισοδηματική ανισότητα, η οποία μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό μόνο στον πλούτο.
Εάν η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας συνεχιστεί, το ποσοστό των νοικοκυριών στα τμήματα του εισοδήματος με σταθερές ή μειούμενες αποδοχές θα μπορούσε να αυξηθεί στο 70% με 80% κατά την επόμενη δεκαετία.
Ακόμη και αν η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται, το ποσοστό των νοικοκυριών που πλήττονται θα μειωθεί, μεταξύ περίπου 10 και 20%.
Το ενθαρρυντικά νέα είναι ότι η αγορά εργασίας μπορεί να κάνει την διαφορά.
 Για παράδειγμα, στη Σουηδία, όπου η κυβέρνηση παρενέβη για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης, τα εισοδήματα μειώθηκαν ή παρέμειναν σταθερά μόνο στο 20% των νοικοκυριών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης